Pandemia declanșată anul trecut a zguduit cele mai importante economii din UE. Perspectivele economiei europene pe termen scurt arată mai slabe decât se aștepta toamna trecută. Renașterea infecțiilor începând din toamnă, împreună cu apariția unor noi variante mai contagioase, au forțat multe state membre să reintroducă sau să înăsprească măsurile de izolare. Astfel, se așteaptă ca economia europeană să se fi încheiat în 2020 și să înceapă noul an pe o bază slabă. Cu toate acestea, lumina a apărut acum la capătul tunelului. Campaniile de vaccinare câștigă avânt și presiunea asupra sistemelor de sănătate dispare. Măsurile de izolare sunt stabilite pentru a se relaxa treptat. Activitatea este astfel prognozată să se redreseze, încă moderat, în al doilea trimestru. Prognozele sunt mai puternice pentru al treilea, condusă de consumul privat, cu sprijin suplimentar din partea comerțului global. Noile prognoze economice vorbesc de creșteri economice record în Spania și Italia.
Dezvoltarea inovatoare a vaccinurilor în toamnă și începerea campaniilor de vaccinare în masă au dat optimsim în perspectivele dincolo de termenul apropiat. Mai mult, acordul încheiat între Uniunea Europeană și Regatul Unit cu privire la condițiile viitoarei lor cooperări, a redus costul plecării Regatului Unit de pe piața unică și uniunea vamală.
În acest timp aprobarea Facilității de recuperare și reziliență este stabilită pentru a sprijini statele membre pe calea către o redresare durabilă. În cele din urmă, economia europeană a arătat o rezistență considerabilă în a doua jumătate a anului, revenind puternic în al treilea trimestru.
În ansamblu, se estimează că PIB-ul va crește acum cu 3,7% în 2021 și 3,9% în 2022 în UE și cu 3,8% în ambii ani în zona euro. Economia UE va atinge nivelul de producție dinaintea crizei mai devreme decât se anticipase în previziunile de toamnă.
Efectul este, în mare parte, din cauza impulsului mai puternic din a doua jumătate a anului 2021 și din 2022. Cu toate acestea, viteza de redresare va varia semnificativ în EU.
Unele țări au suferit mai mult în timpul pandemiei decât altele. Unele state, precum Spania, Italia sau Grecia, sunt mai dependente de sectoare precum turismul, care probabil vor rămâne slabe pentru o perioadă de timp.
În consecință, se așteaptă ca unele state membre să revină la producția economică la nivelurile lor pre-pandemice până la sfârșitul anului 2021 sau la începutul anului 2022. Analiștii preconizează că altele vor dura mai mult.
Se așteaptă ca inflația din zona euro și UE să fie ușor mai mare în 2021 comparativ cu toamna trecută, dar să rămână moderată, în ciuda unui impuls temporar al efectelor de bază. În zona euro, se preconizează că inflația va crește de la 0,3% în 2020 la 1,4% în 2021 înainte de a se modera ușor la 1,3% în 2022.
Cu toate astea, analizele specialiștilor europeni vorbesc de creșteri economice record. Spania și Italia urmează să înregistreze cel mai rapid ritm de expansiune economică în acest an în mai mult de patru decenii, preconizează Bloomberg. Este vorba de o revenire puternică care va ajuta Spania și Italia să depășească recesiunea profundă de anul trecut.
Produsul intern brut al Spaniei se va extinde cu 6,2% în 2021, în timp ce Italia va înregistra o rată de 5,6%, potrivit unui sondaj Bloomberg realizat de economiști publicat luni. Asta reprezintă o creștere de 0,3 și respectiv 0,6 puncte procentuale, comparativ cu un sondaj publicat în iulie.
Perspectiva mai optimistă evidențiază modul în care sudul Europei, asociat de ani de zile cu crize ale datoriilor și cu stări de rău economice, s-ar putea redresa. Acest lucru este crucial în special pentru Spania și Italia.
Statul din peninsulă încearcă să reducă povara datoriilor atât de mare încât unii se tem că ar putea reprezenta în cele din urmă o amenințare existențială pentru zona euro.
Cele două economii, din Spania și Italia, își revin după ce au suferit cel mai mult în regiune anul trecut. Blocajele stricte au făcut ravagii în cele două state, mai ales pentru întreprinderi și industria vitală a turismului.
Revenirea economică din Spania și Italia este alimentată parțial de reducerea blocajelor și se intenționează să se investească miliarde de euro ca parte a unui fond de recuperare important al Uniunii Europene.
O altă preocupare este dacă Spania și Italia vor canaliza în mod eficient fondurile către proiecte care vor ridica perspectivele de creștere pe termen mediu, având în vedere situația lor slabă de cheltuire a fondurilor UE.
Previziunile mai pesimiste sunt în contrast cu perspectivele mai reduse pentru Germania, cea mai mare economie din Europa și motorul său tradițional de creștere. Economiștii chestionați de Bloomberg și-au redus previziunile din luna august pentru creșterea anuală a PIB-ului țării în acest an cu 0,2 puncte procentuale, până la 3,2%. Se așteaptă ca întreaga zonă euro să crească cu 4,7% în 2021 și 4,4% anul viitor.