Florin Cîțu, propunere îndrăzneață. Ce i-a putut cere Ursulei von der Leyen pentru români

Florin Cîțu, propunere îndrăzneață. Ce i-a putut cere Ursulei von der Leyen pentru români
Premierul Florin Cîțu cere o prezenţă română extinsă în conducerea CE

După anunțarea bugetului, joi, premierul Florin Cîțu a plecat la Bruxelles. Vizita de lucru a premierului a avut pe agendă și întâlnirea Ursula von der Leyen. Discuția dintre cei doi a avut mai multe puncte, printre care intrarea în spațiul Schengen. Cei doi au mai discutat și pe o altă speță, mai delicată, scrie presa străină.

Florin Cîțu cere o prezenţă română extinsă în conducerea CE

Premierul Florin Cățu a ajuns ieri la Bruxelles, având pe agenda de lucru întâlniri cu mai marii Comisiei Europene. Cum era de așteptat a avut loc o întâlnire și cu Ursula von deer Leyen, președinta Comisiei Europene. Una din temele de discuție a fost și modul de abordare al situației de criză epidemiologică dar și cele legate de modul în care sunt distribuite loturile de vaccinuri către România, în întâlnirea dintre premierul Florin Cîțu și oficialii CE.

S-a mai atins un alt subiect, cel al Planului Național de Recuperare și Reziliență. Premierul Florin Cîțu, în dialogul cu oficialii CE, a pus accentul pe „importanța investițiilor în infrastructură, inclusiv din perspectiva contribuției țării la tranziția ecologică și digitală”.

Ceea ce a părut îndrăzneț în întâlnirea cu Ursula von der Leyen, a fost cerința premierului de a exista în eșalonul de conducere din cadrul CE mai mulți specialiști români. Cererea făcută de premierul Florin Cîțu, pe cât de îndrăzneață, a fost pe atât de justificată, având în vedere lipsa specialiștilor români din departamentele vitale.

”Primu-ministrul României a solicitat sprijinul președintelui CE pentru o prezență română extinsă în cadrul structurilor de conducere de la nivelul instituțiilor europene. Inclusiv în cadrul serviciilor Comisiei.”, se spune în comunicatul de presă al Guvernului.

Premierul Florin Cîțu cere sprijin pentru intrarea în spațiul Schengen

O altă discuție pusă pe masa dialogului cu oficialii CE, a fost aderarea României, deja amânată, la spațiul Schengen. La discuție a participat și Charles Michel, preşedintele Consiliului European. Oficialul european a ascultat pledoaria premierului român cu privire la finalizarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, dar şi pentru aderarea României la spaţiul Schengen.

”Premierul a reiterat obiectivul prioritar al României de aderare la spațiul Schengen. Președintele Comisiei a menționat aprecierea pentru determinarea Guvernului privind finalizarea MCV. Charles Michel și-a anunțat susținerea puternică pentru aderarea României la spațiul Schengen.

De asemenea, premierul român a pledat pentru finalizarea MCV, în urma îndeplinirii recomandărilor Comisiei Europene, pentru care Guvernul pe care îl conduce este pe deplin angajat, respectiv pentru aderarea României la spațiul Schengen, având în vedere că țara noastră a îndeplinit toate condițiile. Președintele Charles Michel a exprimat susținerea pentru eforturile României pe cele două dosare.”, se mai precizează în comunicat. (vezi video)

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI