Mulți clienți români aleg, din varii motive, produsele de igienă pe criteriile explicate de comercianți sau după ce văd reclamele pe micile ecrane. Dar, multe dintre aceste produse sunt, într-adevăr, bune? Sau v-ați întrebat ce conține săpunul lichid Balea de la magazinul DM, de fapt? Citește mai departe și află detaliul de pe etichetă la care nimeni nu este atent.
Originare din Germania, magazinele ce poartă această denumire au apărut și în România în ultimii ani, dar nu și-a pus nimeni problema de unde vine acest nume, ”DM”.
Conform celebrei reviste Forbes, familia lui Guenther Lehmann deține 50% din principalul lanț de magazine din Germania, sub denumirea ”DM”, acesta fiind prescurtarea de la ”Drogerie Markt”. Aceeași publicașie mai spune că aduce venituri anuale de aproximativ 12 miliarde de dolari.
Vezi și: Produsul retras de urgență din magazinele dm România. Alertă: e periculos pentru sănătatea ta
Compania și-a început activitatea în 1973, când Goetz Werner a deschis primul său magazin în Karlsruhe, Germania. În anul următor, Lehmann, care conducea pe atunci lanțul de băcănii Pfannkuch al familiei sale, a investit în magazinele ”DM”.
În ceea ce-l privește pe actualul proprietar, se știu puține lucruri despre Lehmann, care nu a fost implicat din punct de vedere operațional, cât și despre familia sa.
Pe lângă multe alte produse, magazinele ”DM” au la vânzare, pe principiul branduri proprii, și o gamă de produse de igienă, sub denumirea de ”Balea”, dar cum mărcile DM nu sunt certificate, inclusiv ”Balea”, se știu puține lucruri despre ele.
Pentru început trebuie precizat că Balea este o marcă albă. Acest lucru înseamnă că un magazin, precum ”DM”, trimite o cerere către producători. Acesta enumeră ce dorește, la ce preț etc.
Companiile precum DM nu sunt, de cele mai multe ori, cu adevărat implicate în fiecare etapă a producției. Ei doar comandă și producătorul livrează. Cel puțin acesta este principiul de funcționare al mărcilor cu etichetă albă.
Dar, deși există există branduri de marcă albă certificate PETA, se pare că în cazul produselor sub brandul ”Balea”, nu este chiar așa. Conform unor comunicate cu privire la acest aspect, DM menționează că produsul finit nu este testat pe animale, ceea ce este bine.
„Aplicăm o politică strictă de a vinde numai produse umane și ecologice. Ne opunem cu fermitate testelor pe animale de orice fel.
Niciun produs finit al mărcii DM, inclusiv Balea, nu a fost și nici nu va fi vreodată testat pe animale. În măsura în care putem, dorim să evităm orice fel de testare pe animale.
Prin urmare, solicităm asigurări de la fiecare dintre furnizorii noștri pentru a ne asigura că produsele pe care ni le vând sunt fabricate conform standardelor internaționale de calitate și respectă toate cerințele legale.”, spun cei de la DM.
Dar, ca să ne convingem, am decis să vedem ce conține săpunul lichid Balea de la magazinul DM, de exemplu. Așa că, dacă te-am făcut curios, citește mai departe și află.
Pentru început, ne-am uitat la descrierea produsului, regăsit pe site-ul magazinului, iar ceea ce aflăm este că produsul este descris, după cum urmează:
Vezi și: Ce conțin gelurile de duș Cien din magazinele Lidl România. Puțini sunt cei care știu asta
Până aici nimic deosebit, dar a venit momentul să ne uită la ingredientele acestui produs, și din cele publicate aflăm și ce conține săpunul lichid Balea, după cum urmează:
În concluzie vorbim de 17 ingrediente regăsite în conținutul acestui săpun lichid Balea, comercializat în orice magazin DM.
Încercând să aflăm mai multe informați despre aceste ingrediente, am aflat că, de exemplu, nu există dovezi directe care să facă legătura între elementele de sodium (regăsite și la produsele Balea) și cancer, infertilitate sau probleme de dezvoltare.
Aceste substanțe chimice se pot acumula încet în corp în urma utilizării pe termen lung, dar cantitățile sunt mici. Cel mai mare risc al utilizării produselor cu astfel de ingrediente, spun specialiștii, este iritarea ochilor, a pielii, a gurii și a plămânilor.
Ba mai mult, am aflat că sulfații derivați din petrol sunt adesea controversați din cauza originii lor. Cea mai mare îngrijorare este reprezentată de efectele secundare pe termen lung ale producției de sulfați.
Vezi și: De unde vin, de fapt, produsele Cien de la Lidl. E o companie uriaşă, sigur nu ştiai
Produsele petroliere sunt asociate cu schimbările climatice, poluarea și gazele cu efect de seră. Sulfații se pot găsi, de asemenea, în unele produse vegetale. Iar studiile recente vorbesc și despre următoarele aspecte, și anume sănătate, mediu și testarea acestora pe animale:
Ce mai trebuie menționat este că, în cazul acestor produse, cantitatea de sulfați dintr-un produs depinde de producător. Aceasta poate varia de la cantități mici până la aproape 50% din produs.
Unii sulfați apar în mod natural, iar împreună cu alte săruri și minerale, ei ajută la îmbunătățirea gustului apei potabile. Alții se găsesc în îngrășăminte, fungicide și pesticide.
Multe produse au o concentrație mai mică de sulfați în formula lor. Dar cu cât produsele rămân mai mult timp în contact cu pielea sau cu ochii, cu atât crește riscul de iritare. Clătirea produsului imediat după utilizare reduce riscul de iritație.
A renunța la sulfat depinde de preocupările fiecăruia dintre noi. Dacă te îngrijorează iritarea pielii și știi că produsele pe bază de sulfați sunt cauza, poți căuta produse pe care scrie fără sulfați sau care nu menționează SLS sau SLES în lista de ingrediente. Modul în care sulfatul îți afectează pielea poate depinde, de asemenea, de marcă și de producător. Nu toate sursele sunt la fel.
Vezi și: Pericolul ascuns în sticlele cu șampon. Poate fi motivul pentru care îți cade prea mult păr
Alternativele naturale includ următoarele:
Dacă sunteți preocupat de mediu și de testarea pe animale, să știți că nu există nicio modalitate de a evita utilizarea petrolului în producția de SLES. Produsele care spun că nu conțin sulfat nu sunt neapărat nici fără petrol. Și chiar și SLS-ul derivat din plante poate să nu fie etic. Căutați produse care sunt certificate pentru comerț echitabil sau comerț etic.
Sulfații au căpătat o reputație proastă de-a lungul anilor din cauza procesului de producție și a mitului conform căruia ar fi cancerigeni. Cel mai mare efect secundar pe care îl pot avea sulfații este iritarea pe care o provoacă ochilor, pielii sau scalpului.
Încearcă să renunți la sulfat timp de o săptămână pentru a vedea dacă face o diferență pentru tine. Acest lucru poate ajuta la eliminarea sulfatului ca fiind cauza iritației tale. Până la urmă, sulfații nu sunt vitali pentru produsele de îngrijire personală sau de curățare.