Ce conţine pateul de post din Kaufland, Lidl sau Carrefour. Detaliul de pe etichetă care trebuie să îţi dea de gândit

de: Ioana Bucur
09 12. 2023

În perioadele cu restricții alimentare impuse înaintea celor mai importante sărbători creștine din an, acest produs devine, pentru mulți, vedeta meniului de zi cu zi. Cu toate astea, puțini știu ce conține pateul de post din Kaufland, Lidl sau Carrefour. Detaliul de pe etichetă care trebuie să îţi dea de gândit.

Alimentul – vedetă în perioadele de post

Pentru credincioșii de la noi din țară care respectă restricțiile alimentare impuse în perioadele ce preced cele mai importante sărbători creștine din an, marea provocare este înlocuirea alimentelor de origine animală cu unele vegetale, fără să sacrifice gustul.

Cu toate că rafturile magazinelor nu duc lipsă de produse speciale, vedeta sezonului este, an de an, pateul de post, pe care îl putem găsi în Kaufland, Lidl, Carrefour și alte magazine din țară. Este ieftin, gustos, ușor de consumat și se poate păstra pentru perioade foarte lungi, având un termen de valabilitate mare, însă puțini știu ce conține, de fapt.

Ce conține pateul de post din magazinele de la noi din țară

Un studiu realizat de specialiștii de la Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România a avut concluzii îngrijorătoare. Cercetările au dezvăluit faptul că pateul de post ce se găsește în comerț conține un număr destul de mare de aditivi alimentari și conservanți – substanțe ce pot avea efecte nedorite asupra organismului uman.

„Produsele de post, în majoritatea lor, sunt dezechilibrate din punct de vedere nutrițional, din cauza numărului mare de aditivi alimentari și al conținutului ridicat de sare.

În cazul produselor de post, ingredientul principal trebuie să fie constituit din una sau mai multe legume, nicidecum din apă sau ulei vegetal, așa cum s-a constatat în cazul pateului vegetal”, a declarat Conf. Univ. Dr. Stanciu Costel, Președinte APC România, potrivit apc-romania.ro.

Te-ar putea interesa și: Până la ce oră se ține postul miercurea și vinerea. Ce trebuie să știe toți cei care postesc

Ingredientele de care ar trebui să te ferești

În topul celor mai periculoase substanțe prezente în compoziția unor tipuri de pateu vegetal apar:

  • E1520 – Propilen glicol
  • E635 – Ribonucleotid disodic
  • E621 – Monoglutamat de sodiu
  • E412 – Guma guar

Te-ar putea interesa și: Sarmale de post, reţetă mănăstirească. Nu soia este secretul pentru un gust special, nici nu zici că nu au carne