Te-ai întrebat vreodată ce conține pateul de pasăre de la Lidl, Kaufland sau Carrefour? Între 15 și 45% găsești ficat de pasăre, arată analiza Info Cons, însă e important să știi că două treimi dintre pateuri conțin aditivi alimentari, cel mai des întâlnit fiind nitritul de sodiu. Tu mai cumperi?
InfoCons a analizat informațiile de pe etichetele a 37 de pateuri. Astfel că, din punct de vedere al ingredientului principal, găsești 56.76% în compoziție ca prim ingredient ficatul de pasăre, apoi 40.54% au în compoziție ca prim ingredient apa, iar 2.70% au în compoziție ca prim ingredient un alt tip de carne. Dar ce alte ingrediente găsim în compoziția pateului de la supermarket? Ei bine, lista dată de InfoCons enumeră: 18.92% au proteină animală din/de porc, 18.92% au slănină, 16.22% au șorici, 5.40% au ficat de porc, proteină animală din porc și slănină, iar 2.70% au în compoziție ficat de porc, proteină animală din porc, slănină și sorici.
Ca și aditivi alimentari, în pateurile de pasăre de la supermarket avem 64.86% din produse cu E-uri (aditivi alimentari) în compoziție, de la 0 la 9.
2.70% din produse au în compoziție 9 E-uri;
8.11% din produse au în compoziție 6 E-uri;
5.40% din produse au în compoziție 5 E-uri;
2.70% din produse au în compoziție 4 E-uri;
21.62 din produse au în compoziție 2 E-uri;
24.32% din produse au în compoziție 1 aditiv;
35.13% din produse nu au în compoziție E-uri;
Ca și tipuri de aditivi alimentari regăsiți frecvent găsești:
100% dintre produsele au avut în componență nitrit de sodiu (E250);
33.33% dintre produse au avut în componență carmina (E120);
20.83% dintre produsele studiate au avut în componență caragenan (E407);
De precizat este că, în total, au fost analizate 37 de produse, de la următorii producători/distribuitori:
Nitritul de sodiu sau E250 este un aditiv alimentar din categoria conservanţilor. Acesta este produs prin procedee chimice din azotatul de sodiu ori extras din zăcăminte naturale, întrucât acesta se prezintă şi ca mineral natural. Nitritul de sodiu este o pulbere de culoare albă, eficientă împotriva bacteriei Clostridium botulinum. În prezența proteinelor, în stomac, nitriții formează nitrozamine, niște substanțe cu potențial cancerigen. Nitriții reacționează cu hemoglobina și o distrug. De menționat este că hemoglobina copiilor, comparativ cu cea a adulților, este mult mai sensibilă față de nitriți, astfel că cei mici nu ar trebui să consume produse ce au în componență acest aditiv.