Ce conţine margarina din Lidl, Kaufland sau Carrefour. Detaliul de pe etichetă care trebuie să îţi dea de gândit

de: Ștefan R. Apostol
09 06. 2023

Puțini sunt cei care poate știu că anumite elemente regăsite în produsele din magazine, deși au fost interzise de ceva vreme, ele să regăsesc în conținutul acestora, iar parte dintre ele nu se regăsesc pe etichetele produselor. În acest sens, ne-am decis să-ți spunem ce conţine margarina din Lidl, Kaufland sau Carrefour, este detaliul de pe etichetă care trebuie să îţi dea de gândit. Citește mai departe și vezi despre ce este vorba.

Margarina, de la seul de vacă cu sare și lapte, la cele pline de grăsimi hidrogenate

Cu mult timp înainte de a se inventa grăsimile hidrogenate, margarina era făcută din seu de vacă, sare și lapte, sau cel puțin asta era rețeta inventatorului acestui produs, chimistul francez Hipppolyte Mège-Mouriès. Rațiunile aparației acestui produs erau costurile mari ale untului, margarina devenind rapid alimentul săracilor.

Cât despre grăsimile hidrogenate, în 1911, Procter and Gamble a folosit acest procedeu și pentru uleiul din semințe de bumbac. Aceștia au produs primul shortening comercial, sau margarină, comercializat atunci ca produs tartinabil pentru pâine și ca produs util pentru a fi folosit la copt, în locul untului.

Avantajele sale erau că rămânea solidă la temperatura camerei, iar produsele rămâneau proaspete mai mult timp, deoarece grăsimile nu deveneau râncede la fel de repede ca grăsimile și uleiurile proaspete.

Dar era o substanță foarte dură și nu avea calitatea de tartinabil pe care am ajuns să o asociem cu margarinele. Uleiurile complet hidrogenate nu conțin grăsimi trans, deși pot conține alte molecule de grăsime deteriorate, din cauza deteriorării la procesare.

Vezi și: Ce conţin pufuleţii de la Kaufland, Lidl sau Penny. Ingredientul la care să fii atent

Care au fost motivele apariției margarinei ca înlocuitor al untului

Termenul de margarină este de fapt destul de eterogen, adică poate însemna multe lucruri diferite. Procesul de producție și rețetele pentru margarină variază și s-au schimbat considerabil de-a lungul anilor de la concepția inițială din secolul al XIX-lea. În prezent, termenul se referă, în general, la un substitut al untului sau la o „pastă de tartinat”, care se obține printr-un proces de întărire a uleiurilor vegetale.

Oleomargarina a fost inventată și brevetată, așa cum spuneam, în 1869 de către un chimist francez, Hippolyte Mège-Mouriès, ca rezultat direct al unei provocări lansate de împăratul Napoleon al III-lea al Franței, care a oferit un premiu oricui ar fi putut produce o alternativă ieftină la unt pentru forțele armate și clasele inferioare.

Procedeul inițial a combinat grăsimea de vită și laptele degresat, adică fără fracțiunea de unt, iar aceste începuturi umile au avut o călătorie și o evoluție interesante până în prezent. În 1871, Mège și-a vândut invenția firmei olandeze Jurgens, care a devenit ulterior parte a Unilever, care produce în prezent Flora Margarina.

Vezi și: Ingredientul care ar trebui interzis în preparate. Un bucătar celebru trage un semnal de alarmă

În 1871, Henry W. Bradley din New York a patentat un procedeu de creare a margarinei care, pentru prima dată, folosea ulei vegetal, în principal ulei din semințe de bumbac, combinat cu grăsimi animale.

La începutul secolului XX a fost inventată și hidrogenarea, un proces chimic care transformă uleiurile vegetale în grăsimi solide. Acest lucru, coroborat cu depresiunea din anii 1930, care a dus la o penurie de grăsimi animale, a creat catalizatorul perfect pentru ca industria margarinei să se dezvolte ca o alternativă ieftină la unt.

Cu toate acestea, spre deosebire de unt, margarina din acea perioadă avea o culoare albă, care nu era atractivă, așa că producătorii au început să coloreze margarina în mod artificial pentru a obține o culoare galbenă, mai apropiată de cea a untului.

Vezi și: Ingredientele care înlocuiesc untul și laptele în piure. Iese la fel de pufos

Ce conţine margarina din Lidl, Kaufland sau Carrefour. Grăsimile hidrogenate din margarina de azi

Specialiștii în nutriție au dezvoltat de-a lungul anilor ideea că untul clasic are o mulțime de grăsimi saturate care blochează arterele. Cât despre margarina din magazine, nutriționiștii spun că aceasta conține „o combinație nesănătoasă de grăsimi saturate și trans”, așa că cea mai sănătoasă alegere este să nu le folosiți pe amândouă și să folosiți în schimb uleiuri lichide, cum ar fi uleiul de măsline, de canola și de șofrănel. Cu toate acestea, chiar și dieteticienii înțeleg că unele alimente beneficiază foarte mult de un pic de aromă de unt.

Vezi și: Diferențele dintre unt și margarină. Care este cea mai sănătoasă opțiune, de fapt

„Margarina vine acum sub formă de baton, tub și lichid, și nu toate sunt create la fel. Este posibil ca unele porții de margarină să nu fie mai bune decât untul în ceea ce privește efectele lor asupra sănătății.

Cele mai bune alegeri sunt margarinele moi sau lichide care nu au, sau au foarte puține grăsimi trans și mai puțin de 3 grame de grăsimi saturate pe porție.”, spun nutriționiștii.

Uleiul vegetal din multe margarine trece printr-un proces numit hidrogenare, sau hidrogenare parțială, care adaugă hidrogen la ulei pentru a-l solidifica într-un baton sau o pastă de ungere. Acest proces creează grăsimi trans, cunoscute și sub numele de grăsimi hidrogenate, care sunt chiar mai rele decât grăsimile saturate.

Danemarca a devenit prima țară care le-a eliminat

Încă din 2018, OMS anunța intenția de a interzice acest ingredient alimentar care provoacă 500.000 de decese premature în fiecare an la nivel mondial. Danemarca a devenit prima țară care le-a eliminat din aprovizionarea cu alimente în 2004, iar de atunci, țări din Europa și America de Nord, inclusiv SUA, au urmat exemplul.

Bătălia a fost purtată de oficialii din domeniul sănătății publice în fața a zeci de ani de cercetări științifice care arată că consumul de grăsimi trans este asociat cu un risc crescut de boli coronariene și de atac de cord.

Vezi și: Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci fast food mai mult timp. Avertismentul transmis de specialişti!

Dar acest impuls nu a fost răspândit în mod egal în întreaga lume. În Africa de Nord, Orientul Mijlociu și Asia de Sud, uleiurile de gătit parțial hidrogenate care conțin grăsimi trans sunt utilizate în mod obișnuit în casă și de către vânzătorii ambulanți pentru prăjire și coacere.

Iar grăsimile trans sunt considerate a fi responsabile pentru aproximativ 500.000 de decese premature cauzate de boli cardiovasculare în fiecare an la nivel mondial, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Concluzie

Acum ai aflat ce conţine margarina din Lidl, Kaufland sau Carrefour, și ce ar trebui să faci în această situație. Deși, aparent, margarina de azi pare a fi un aliment bun, realitatea ne dovedește cu totul altceva.

Iar lipsa informațiilor de pe etichetele acestui produs, care ar trebui să facă referire la conținutul de grăsimi hidrogenate, în mod normal ar trebui să determine autoritățile de reglementare să oblige producătorii și, implicit, comercianții, să se conformeze legislației.