Ce conține, de fapt, piftia de porc. Este favorita românilor, dar medicii evită să vorbească despre asta

de: Ioana Bucur
29 12. 2023

Este un preparat tradițional, nelipsit de pe mesele românilor de Crăciun și Revelion. Află, din rândurile de mai jos, ce conține, de fapt, piftia de porc. De-a lungul timpului, a fost vizată de numeroase speculații. Specialiștii fac precizări importante.

Preparatul tradițional ce nu lipsește de pe mesele de Crăciun și Revelion

S-a spus despre piftie că îngrașă, că ar avea efecte negative asupra colesterolului, însă adevărul este cu totul altul.

Fiind un preparat specific sezonului rece, având ca ingrediente principale carnea și oasele de porc, mulți români o asociază cu mâncărurile grele, ce cauzează probleme la nivelul aparatului digestiv.

„Este o formă foarte ușor asimilabilă de nutrienți esențiali”

În realitate, piftia de porc este ușor de asimilat de organism. În plus, conține aminoacizi ce sunt prezenți și în țesutul conjunctiv – fibre de colagen – ce joacă un rol important în refacerea pielii, tendoanelor și articulațiilor.

„Piftia este o forma foarte usor asimilabila de nutrienti esentiali: aminoacizii prezenti in tesutul conjunctiv (fibrele de colagen). Ei participa la refacerea pielii, a tendoanelor, a articulatiilor. Pentru ca dieta cu carne “curata” contine prea putin din acesti aminoacizi, corpul poate ajunge in situatia de a nu putea produce suficient material de constructie pentru refacere”, a precizat nutriționistul Cristian Mărgărit, pe blogul său.

Te-ar putea interesa și: Piftia ta nu a ieșit limpede? Ce trebuie să faci pentru cel mai savuros preparat

Ce conține piftia de porc

Specialistul a punctat că, de fapt, piftia de porc are un conținut redus de grăsime sau carbohidrați. În schimb, este bogată în proteine.

„Continutul de grasime sau carbohidrati este redus, piftia fiind foarte bogata in proteine. In trecut se considera ca aceste proteine sunt de proasta calitate, din cauza profilului dezechilibrat de aminoacizi (cantitati prea mari de prolina, hidroxiprolina si glicina). Totusi, tocmai aceasta abundenta a unor aminoacizi face ca valorea terapeutica a gelatinei sa fie mare.

In industria cosmetica existenta acestor aminoacizi este speculata la maxim, fiind inclusi in diverse produse cu pretinse efecte regeneratoare, de crestere a fermitatii, reducere a vergeturilor si celulitei. O idee mult mai buna mi se pare totusi sa lucram din interior.”

Lizina din compoziția acestui preparat tradițional este un compus ce ajută la creșterea musculară și luptă împotriva infecțiilor virale, iar arginina ajută la pomparea mușchilor, a precizat nutriționistul.

Te-ar putea interesa și: Povestea tradiţiei de a mânca piftie de porc sau cozonac de Crăciun. Totul despre mesele îmbelşugate ale românilor