10 feb. 2023 | 21:40

Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci zilnic ceva dulce. Explicaţia medicilor

Sănătate
Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci zilnic ceva dulce. Explicaţia medicilor
Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci zilnic ceva dulce, potrivit unui nou studiu. Sunt efecte mai puțin cunoscute.

Când vine vorba despre sănătate, zahărul nu se bucură de reputație bună. El face parte în mod natural din compoziția unor alimente, precum fructe, legume, cereale, lactate. Cel adăugat însă este cunoscut pentru efectele negative. Știi ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci zilnic ceva dulce? Află mai jos care sunt beneficiile mai puțin știute ale acestui obicei.

Beneficii psihologice neștiute ale consumului de dulce

Zahărul se regăsește în mod natural în toate alimentele care conțin carbohidrați. Consumul acestora este recomandat de către medici. Fructele, legumele, cerealele integrale și produsele lactate conțin mari cantități de fibre, minerale esențiale și antioxidanți, precum și proteine și calciu.

Organismul uman digeră lent astfel de produse. Prin urmare, zahărul din compoziția lor asigură un aport constant de energie pentru celulele corpului. Medicii spun că un program alimentar bazat pe fructe, legume și cereale integrale reduce probabilitatea de a dezvolta boli cronice, cum ar fi diabetul, bolile de inimă și unele tipuri de cancer.

Ce mulți nu știu este că și consumul zilnic de ceva dulce – aici fiind incluse prăjiturile, torturile sau ciocolata -, în cantități mici, poate avea efecte pozitive asupra organismului. Potrivit unui studiu publicat în anul 2019 în American Journal of Health Promotion, consumul zilnic de dulce prezintă beneficii mai puțin știute de publicul larg.

Cercetătorii au descoperit că stima de sine crește considerabil dacă un consumator alege să mănânce zilnic un desert care îi place (nu în cantități exagerate). S-a ajuns la concluzia că cei care mănâncă zilnic ceva dulce prezintă o probabilitatea mai mică de dezvoltare a depresiei. Procedând astfel, subiecții supuși analizelor au evitat și mâncatul obsesiv-compulsiv.

Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci zilnic ceva dulce

Dincolo de efectele de natură psihologică, mâncatul zilnic de un desert vine la pachet cu beneficii și pe plan nutrițional. Prăjitura cu fructe, de exemplu, furnizează organismului antioxidanți și fibre, care pot să stimuleze o bună funcționare a sistemului digestiv.

Deserturile cu nuci și alune prezintă grăsimi sănătoase și proteine, importante pentru sănătatea creierului. Ciocolata neagră, un produs care se recomandă a fi consumat zilnic în cantitate de 10 grame, are proprietăți anti-inflamatoare. Prăjiturile sau torturile pe bază de produse lactate pot să reprezinte surse bune de calciu.

Citește și: Cât de multă ciocolată ai voie să consumi, de fapt. Mihaela Bilic dă un sfat vital

Așa cum am precizat deja, dulcele nu trebuie consumat în cantități mari zi de zi. Efectele unei astfel de diete pot afecta sănătatea organismului în mod semnificativ: tensiune arterială mai mare, inflamații la nivelul corpului, creștere în masă, diabet și boli de ficat gras. Toate acestea sunt asociate cu o probabilitate ridicată de a dezvolta atac de cord, precum și accident vascular cerebral, atrag atenția specialiștii în sănătate.

Digisport.ro
Un milionar român la Paris: ”Bă, ce sărac e ăsta, vai mama lui”. Ce obișnuiește să facă în Capitală: ”E mult mai ieftin”
Stirile PROTV
Ploaie de drone ucrainene deasupra Rusiei. Câte au fost doborâte de forțele lui Putin
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Telefoanele care emit cele mai multe radiații. Lista neagră
Spynews.ro
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Show-ul grotesc al proxenetului român care a fost condamnat în Marea Britanie. Bărbatul s-a filmat în timp ce arunca cu banii
BZI.ro
Irina Columbeanu este o domnișoară elegantă! Cum arată dormitorul ei din vila în care locuiește
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Laura Cosoi arată TOP la 42 de ani: decoleteu adânc, rochie mulată și transparentă și asta nu e tot. Are patru copii, dar i-a lăsat mască pe mulți cu silueta ei
Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Medana, replică tranșantă pentru Larisa Uță, fosta soție a lui Alin Oprea! Ce spune artistul: „Suportă cu greu, săraca”
Click.ro
„UE și-a pierdut mințile. Este un gest sinucigaș”. Moscova despre ajutorul european acordat Ucrainei
Digi24
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță, nuntă în secret? O dragoste costisitoare
EVZ.ro
Lambada se externează după ce a devenit mamă pentru a treia oară. Cine îi este alături în aceste momente / PAPARAZZI
Spynews
Anunț pentru cei cu telefoane mobile. Schimbare radicală la WhatsApp. Nu va mai funcționa
Capital.ro
La 10 ani după separare, Diana Dumitrescu a dezvăluit adevăratul motiv al divorțului de Ducu Ion. A avut Adela Popescu vreo legătură?
Avantaje
LOVITURĂ FINALĂ pentru DONALD TRUMP! Republicanii au intrat în PANICĂ
Mediaflux
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro