S-a aflat ce conțin mezelurile din România, de fapt. Cu ce este înlocuită carnea, mare atenție. Experții în alimentație au făcut mai multe analize asupra produselor disponibile în magazinele din România, iar concluziile sunt mai mult decât îngrijorătoare. Toate detaliile incredibile, în rândurile de mai jos.
Experții Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorului au studiat mai multe tipuri de salam și alte specialități din carne, iar concluziile sunt unele mai mult decât îngrijorătoare.
Specialiştii APC au analizat 10 tipuri de salam şi 20 tipuri de specialităţi din carne şi au ajuns la concluzia că mai mult de 50% dintre produse încalcă standardele. Astfel, la multe dintre acestea carnea a fost înlocuită cu apă, grasime şi multe E-uri.
-toate produsele studiate au conţin nitrit de sodiu
-40% dintre produse au conţinut acid carminic
-33% dintre produsele au conţinut aditivul caragenan.
În plus, potrivit APC, 33% dintre produsele analizate conţin monoglutamatul de sodiu, potenţiator de aromă, şi doar 10% dintre produse menţionează cantitatea de carne folosită.
De asemenea, toate produsele conţin sare, între 2 și 5,5 grame, iar 40% din mezelurile care se regăsesc în magazinele din România sunt făcute din slănină, şorici şi au carne doar în proporție de 5% .
Pe de altă parte, Mihaela Bilic, medic nutriționist, a spus ce mezeluri ar trebui să consume toți românii. Nutriționistul a menționat doar trei feluri de mezeluri, respectiv șuncă, jambon și prosciutto.
„Eu consider mezelurile un fel de super-carne, sunt mai concentrate în gust, grăsime și calorii, tocmai de aceea porția corectă este de 50g (față de carne, care este de 120-150 g). Mezeluri mâncăm mai rar și în cantitate mai mică. Există mezeluri și mezeluri…care e varianta cea mai bună?
Dacă ne gândim la siluetă, șunca fiartă are cele mai puține calorii: 130cal/100g. Dacă ne gândim la calitate, atunci mezelurile crud uscate sunt alegerea corectă.
Observați că 100g jambon de Serrano se obțin din 150g carne, este mai concentrat în nutrienți și de aceea avem 230cal și un procent dublu de proteine față de șuncă (40g față de 21g)”, a spus Mihaela Bilic.
Nu în ultimul rând, celebrul nutriționist recomandă consumul de mezeluri în care se cunoaște cantitatea de carne folosită. Astfel, carnea în mezelurile bune trebuie să reprezinte minim 80% în produsul finit.