Ce conțin de fapt crenvurștii de porc. Avertismentul specialiștilor pentru consumatori

Ce conțin de fapt crenvurștii de porc. Avertismentul specialiștilor pentru consumatori
Ce contin de fapt crenvurstii de porc. Avertismentul specialistilor pentru consumatori

Crenvurștii se numără printre produsele procesate cele mai consumate de către români. Și chiar dacă specialiștii au avertizat în repetate rânduri despre riscurile de îmbolnăvire la care se expun oamenii atunci când consumă acest sortiment de cârnați, de puține ori au fost luați în seamă. Un studiu realizat recent de Organizația de Protecție a Consumatorilor InfoCons a scos la iveală faptul că în privința crenvurștilor de porc, există pe piață produse care conțin doar 10% carne, în rest sunt pline de aditivi dăunători pentru organism.

Ce conțin crenvurștii de porc. Avertismentul sepecialiștilor pentru consumatori

InfoCons a analizat 19 sortimente de crenvuști proveniți de la companii precum SC Fox Com Serv SRL, Meda Prod 98 SA, SC Caroli Foods Group SRL, SC Aldis SRL, Auchan Romania SA, Lidl Discount, Carrefour Romania SA, Kaufland Romania SCS.

Astfel, din datele obținute în urma analizării etichetelor produselor, InfoCons a constatat că acestea conțin carne de porc în diferite procente, cuprinse între 10 și 93%.

Există și produse care sunt comercializate sub denumirea «Crenvurști carne de porc», însă primul ingredient din listă este carnea de pui. Carnea de porc se află pe a patra poziție în lista ingredientelor”, potrivit studiului InfoCons.

De asemena, s-a mai constat că 57,89% dintre produsele analizate au în compoziția lor apa, fiind al doilea ingredient folosit. 31,57% au în componență sarea, fiind al treilea ingredient. În același timp, 42,11% nu menționează proveniența ingredientului principal, însă menționează proveniența altor ingrediente, cum ar șoriciul.

O altă concluzie îngrijorătoare a specialiștilor arată că absolut toate produsele analizate au în componența lor aditivi alimentari.

Din punctul de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în crenvurștii de porc: 100% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari).” – InfoCons.

Produsele care conțin minim 6 aditivi alimentari

În acest context, InfoCons a publicat și o listă cu produsele de tip crenvurști de porc care conțin peste cinci aditivi alimentari. Astfel, s-a constat că „Fox Crenvurști de Porc extra” au cei mai mulți aditivi și E-uri, respectiv 11.

Pe locul doi sunt Elit Crenvurști cu Porc și Caroli Cremwurști Porc Extra, cu 9 aditivi alimentari.

Cele mai puține E-uri sunt regăsite la Auchan Crenvurști din carne de porc și Caroli Cremwurști de Porc Extra VRAC, respectiv 6.

Potrivit unui studiu realizat în 2018,de aceeași Organizație de Protecție a Consumatorilor InfoCons, s-a stabilit că în ultimii opt ani, calitatea crenvurștilor, indiferent de sortimentul acestora, a scăzut constant. Atfel, producătorii au folosit din ce în ce mai multă sare și grăsime și aditivi chimici și din ce în ce mai puține ingrediente naturale.

De asemena, s-a constat că în aceeași perioadă de timp, numărul tipurilor de aditivi folosiți în mod curent la fabricarea crenvurștilor s-a dublat, ajungând de la 10 (în 2009) la nu mai puțin de 21 (în 2017).