Pariu că asta nu știai: de ce crenvurst-ul din baghetă se numește ”hot-dog”. Misterul a fost elucidat

Pariu că asta nu știai: de ce crenvurst-ul din baghetă se numește ”hot-dog”. Misterul a fost elucidat
De ce crenvust-ul in paine se numeste hot-dog

Se știe că unul dintre cele mai populare produse alimentare de pe mapamond este hot-dog-ul. El este un produs ieftin, ține de foame și este, de fapt, un crenvust introdus întro-o baghetă de pâine, la care i se adaugă muștar și ketchup, după gust. Dar de ce se cheamă el ”hot-dog”, adică, în engleză, ”câine cald”?!

Pariu că asta nu știai: de ce crenvurst-ul din baghetă se numește ”hot-dog”

Povestea hot-dog-ului a început în anul 1847, în orașul Frankfurt. Aparent, măcelarul german Johann Georg Hehner a inventat cârnăcioruș Frankfurt, un produs asemănător celuia pe care azi îl numim hot-dog. Însă forma actuală a hot-dog-ului s-a născut în Brooklyn, New York, acolo unde emigrantul neamț Charles Feltman a creat, în anul 1867, în Coney Island, o mică afacere cu acești cârnăciori calzi, care erau băgați într-o chiflă alungită.

Însă de unde vine numele acestui produs? Potrivit istoricilor, această denumire ar fi apărut la finalul anului 1890. Substantivul ”Dog” din această denumire era un comentariu ironic în ce privește proveniența cărnii. Mai mult decât atât, cârnăciorii lungi și subțiri au fost aduși de germani în SUA, iar americanii au asociat rasele de câini nemțești cu corpul întreg și subțire – Dachshund – , cu crenvustul care se vindea în piețe și târguri. În fapt, câinii Dachshund au pătruns în SUA aproximativ în aceeași perioadă cu cârnatul de origine germană.

De ce hot-dog-ul este ieftin ca preț?

Însă o altă ipoteză ar fi că denumirea ar veni de la caricaturistul american pe nume Thomas Aloysius ”Tad„ Dorgan, cel care a desenat o caricatură cu un teckel într-o chiflă. Cu toate acestea, caricatura aceea nu s-a păstrat, așadar ipoteza ar putea fi una falsă. Însă de ce este hot-dog-ul un produs atât de ieftin?

Iar la această întrebare, răspunsul este că așa a fost dorința lui Ingvar Kamprad, fondatorul Ikea. Aparent, la un moment dat, consiliul de administrație al Ikea a hotărât să scumpească hot-dog-ul, deoarece compania înregistra pierderi serioase. Ingvar Kamprad s-a opus însă cu vehemență: „Hot-dogii calzi, la preț bun, le oferă clienților un sentiment plăcut. Cel mai important lucru este ca oamenii să se reîntoarcă fericiți în magazinele noastre”, ar fi afirmat fondatorul Ikea.

Pentru a prepara un mic dejun cu hot-dog ai nevoie de: 4 crenvursti, 4 pâinici lungi, 2 castraveți acri, 2 roșii, o ceapă rosie, 4 foi de salată, muștar și ketchup. Crenvust-ii se fierb înainte de a fi puși în chiflă și a se adăuga și celelalte ingrdiente.