Ce-i drept, nu există sărbătoare fără ca sarmalele să nu fie ridicate la rang de artă, așadar orice gospodină trebuie să știe care este secretul lor. Considerate a fi tradiționale românești, sarmalele provin, de fapt, din bucătăria turcească. Indiferent de originea lor însă, sarmalele sunt apreciate de români la fiecare ospăț, iar perioada Crăciunului nu face rabat. Iată ce condimente trebuie să pui neapărat în sarmale pentru a ieși… desăvârșite!
Ana Roman, o băimăreancă în vârstă de 43 de ani a explicat pentru adevărul.ro cum se prepară rețeta originală de sarmale:
„Mama le făcea doar cu ceapă, boia, piper şi sare. Erau foarte bune, dar eu m-am obişnuit să pun şi o linguriţă de zacuscă, sau chiar un sfert de morcov răzuit şi un sfert de ardei roşu, de asemenea, răzuit, pe care le călesc alături de ceapă. Gustul este desăvârşit”, spune aceasta, pentru sursa menționată.
Cât despre secrete: ”E vorba de ingrediente, anume ierburile aromate şi faptul că punea orezul la călit, alături de ceapă. Pe lângă asta, afumătura este foarte importantă”, mai spune ea. „Proporţia dintre carne şi orez trebuie să fie cam de 10 la 100, adică la un kilogram de carne, cam 100 de grame de orez. Dacă nu puteţi cântări, puteţi aproxima: orezul terbuie să fie un pic mai puţin de jumătate din volumul cărnii”, spune aceasta.
Pentru o oală de sarmale se folosesc următoarele ingrediente:
Carne tocată – 500 g
Orez – 50 g
Ceapă – una mai potrivită ca mărime, sau două mai mici
Varză murată – una-două căpăţâni
Ulei, suc de roşii, după gust (se poate pune până la 400-500 ml de suc de roşii, dar mai puţin bulion, dacă este concentrat)
Condimente: sare, piper, boia.
Plante aromatice: mărar, cimbru, busuioc, coriandru etc.
Afumătură: 150-200 de grame de cârnaţi afumat sau piept de porc afumat (sau orice afumătură) sunt suficiente pentru a da gust sarmalelor.
Ceapa tăiată mărunt se pune la călit în puțin ulei. Gustul se poate completa cu o linguriță de zacuscă sau un sfert de morcov şi un sfert de ardei roşu răzuit, care se pun la călit cu ceapa. După ce legumele s-au călit, se adaugă carnea și orezul, spălat și bine stors. Foile de varză murată se vor umple cu acest amestec. Atenție însă, foile de varză murată se vor spăla în prealabil, pentru ca sarmalele să nu iasă prea sărate.
În funcție de cât de mari sunt frunzele, acestea se pot rupe, pentru ca sarmalele să nu iasă prea mari. Odată împachetate, acestea se așază într-o oală încăpătoare, pe pat de varză tăiată mărunt. Nu trebuie uitate acum nici afumătura și crenguțele de plante aromatice. Așadar, pe fundul oalei așezăm afumătura, câteva fire de cimbru, două legături de mărar proaspăt. Sarmalele vor fi așezate în straturi, una peste alta.
Alte condimente și un strat de varză tocată mărunt se mai pot pune deasupra sarmalelor, dar fără a exagera cu ele, altminteri, gustul autentic al sarmalelor va fi pierdut. Peste ele, se toarnă apă cât să le acopere și se pun la fiert la foc mic, pentru 1,5-2 ore. Pentru servire, se poate adăuga peste ele și puțină smântână. Bon apetit!