Țara noastră are o strategie clară de vaccinare a populației împotriva COVID-19. Problema a fost tratată ca una de siguranță națională. Președintele Klaus Iohannis a anunțat săptămâna trecută că planul este stabilit: de la instituțiile care sunt implicate, până la lanțul de comandă, centrele de vaccinare fixe și mobile și combaterea dezinformării. Consiliul Suprem de Apărare a Țării își va da în curând cu girul. Între timp, aflăm că vaccinurile care vor ajunge primele pe piață nu au fost testate pe gravide și copii, drept pentru care cele două categorii rămân ”neatinse”.
În lupta pentru viața de dinainte de pandemie, două categorii vulnerabile ale populației rămân în afara imunizării: copiii și femeile gravide. Ei nu au făcut parte din grupele de populație vaccinate în cadrul testărilor vaccinurilor pentru COVID-19. Este o chestiune de etică, spun firmele producătoare.
Leacul făcut de Pfizer a primit undă verde din partea Marii Britanii, unde se vor vaccina numai adolescenții care au mai mult de 16 ani, fiind testați copii cu vârsta între 12 și 16 ani. Datele de până acum nu sunt suficient de concludente.
Și Moderna a început testele pe o grupă de 3000 de copii, de asemenea, mai mari de 12 ani. Trebuie menționat că există state ale lumii care nici măcar nu au introdus în strategia de vaccinare copiii. Noi îi avem în faza a treia a campaniei, care este prevăzută pentru sfârșitul primăverii, astfel că, până atunci, vom avea un vaccin sigur și pentru ei.
„Copiii înregistrează forme ușoare sau asimptomatice în majoritatea cazurilor și dacă reușim vaccinarea celorlalți membri ai familiei, a adulților, problema pentru copii este una cât se poate de ușor de rezolvat ulterior”, explică medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19.
Nici pe femeile însărcinate nu au fost testate vaccinurile. Britanicii, primii care au autorizat vaccinul Pfizer, nu-l recomandă femeilor gravide sau care alăptează. Totodată, femeile fertile ar trebui să evite să rămână însărcinate înainte de vaccinare și timp de două luni după administrarea celei de-a doua doze.
„Prima categorie, cei din sistemul sanitar şi asistență socială, vor fi vaccinaţi în unităţile medicale şi cu unităţi mobile şi centre de vaccinare. Cei din a doua categorie, grupe vulnerabile, cronici şi personal din domenii cheie vor fi vaccinaţi în centre fixe şi mobile şi cu echipe. Populaţia generală va primi vaccinul în centrele fixe şi mobile şi prin medicii de familie”, a completat medicul.
România are asigurată de la Uniunea Europeană o primă tranșă de doze, care ajung pentru imunizarea împotriva noului virus a aproape 11 milioane de oameni.
Peste efortul logistic, cel mai important aspect este felul în care autoritățile le vor explica cetățenilor cât de importantă este vaccinarea. La nivel european, de exemplu, reticența este mare. Doar 30%, maximum 50% dintre europeni vor să se vaccineze. Pentru ca populația să fie protejată, este nevoie de o masă critică de 70-80% de cetățeni vaccinați.