Vaccinul anti-covid-19 Pfizer nu împiedică transmiterea? CEO-ul companiei a spus tot adevărul

Vaccinul anti-covid-19 Pfizer nu împiedică transmiterea? CEO-ul companiei a spus tot adevărul
Vaccinul anti-covid-19 Pfizer nu împiedică transmiterea CEO-ul companiei a spus tot adevărul

CEO-ul Pfizer nu este convins că vaccinul său va preveni transmiterea COVID-19 către alte persoane. Anunțul a fost făcut după aprobarea serului în Marea Britanie, fiind în curs de evaluare și în SUA. „Nu suntem siguri despre asta, în acest moment.”

Incertitudini la nivel înalt. CEO-ul Pfizer nu e sigur că vaccinul anti-COVID-19 împiedică transmiterea

Luna trecută, Grupul Pfizer venea cu o veste grozavă pentru omenire. Specialiștii anunțau că eficiența vaccinului lor depășește peste 90%, potrivit primelor date ale unui studiu desfășurat pe scară largă. Între timp, și Institutul Oxford a intrat cu propriul vaccin în ultima fază de teste. De atunci, se aștepta, într-o anumită măsură, și o cursă între state, în momentul în care primul vaccin va primi aprobare finală. Miercuri, 2 decembrie, Pfizer a primit undă verde de la oficialii sanitari din Marea Britanie de a începe distribuirea acestuia pentru utilizare la scară largă.

Grupul farmaceutic a solicitat aprobarea de urgență, la Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA), dar aceasta a ezitat să autorizeze vaccinul. Anthony Fauci, un expert în boli infecțioase, a declarat, referitor la colegii săi britanici, că „s-au cam grăbit cu această aprobare”, pe de altă parte lăudând procesul de aprobare „foarte lent” al FDA.

Revenind la incertitudini, interesant este că directorul general al Pfizer nu și le-a exprimat și în urmă cu câteva zile, când anunțul care viza rezultatele pozitive ale unui studiu clinic privind vaccinul său experimental contra COVID-19 a dus la creșterea prețului titlurilor.

Luni, 30 noiembrie, acțiunile companiei au urcat cu 15%, după ce Pfizer și partenera sa BioNTech (Germania) au transmis că vaccinul a avut o eficacitate de peste 92% în prevenirea noului virus la persoanele testate. În aceeași zi, Albert Bourla a vândut acțiuni ale grupului farmaceutic american în valoare de peste 5,6 milioane de dolari. Vânzarea a reprezentat 61,8% din acțiunile deținute atât direct, cât și indirect de Bourla.

Incertitudine, deși a primit undă verde în UK și e pe galben în SUA

Cât despre eficacitatea vaccinului, Bourla nu e sigur. „Dacă eu însumi aș fi vaccinat, aș mai putea transmite (n.r. virusul) altor persoane?” l-a întrebat Lester Holt, de la NBC, într-un interviu de joi seara, potrivit Daily Mail. Răspunsul lui Albert Bourla, CEO-ul gigantului farmaceutic Pfizer, a spus: „Cred că acest lucru este ceva care nu a fost încă investigat. Nu suntem siguri despre asta, în acest moment”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI