Mai multe categorii de angajați care au muncit în industria de armament vor putea ieși mai devreme cu 13 ani la pensie, condiția principală fiind aceea ca stagiul de cotizare să fie de minimum 25 de ani.
Un proiect de lege care precedeieșirea mai devreme la pensie a salariaților care au muncit în industria de armament a fost deja aprobat de Parlament. Potrivit proiectului de lege, angajații care au muncit în industria de armament vor avea dreptul să iasă mai devreme cu 13 ani la pensie, atâta timp cât au cotizat minim 25 de ani.
Este vorba despre Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 108/2020, care a fost adoptată cu amendamente şi care are ca obiect de reglementare includerea în categoria locurilor de muncă în condiţii speciale a acelor activităţi încadrate în grupa 1 de muncă din industria de armament, „întrucât aceste condiţii de muncă nu pot fi ameliorate prin modificări ale tehnologiei folosite de către angajatori, fiind necesar ca persoanele care lucrează în aceste locuri de muncă să beneficieze de pensie pentru limita de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani realizat în aceste activităţi„.
Activităţile din industria de armament la care face referire acest proiect de lege sunt următoarele: fabricarea, manipularea, transportul nitroglicerinei, explozivilor, pulberilor negre, pulberilor fără fum, produselor pirotehnice în unităţile de producţie a explozivilor precum şi fabricarea nitrocelulozelor şi a celuloidului în aceleaşi unităţi de producţie a explozivilor; fabricarea muniţiilor şi a elementelor de muniţii, locurile de muncă în care se execută operaţii cu exploziv de iniţiere, exploziv cu caracteristică de sensibilitate mare.
Precum şi locurile de muncă în care se execută operaţii cu explozivi aromatici, la care angajaţii vin în contact direct cu aceştia; operaţii de distrugere a muniţiilor încărcate şi a elementelor de muniţii încărcate, a pulberilor, a explozivilor şi a produselor pirotehnice; delaborarea muniţiilor, precum şi a elementelor pirotehnice încărcate cu substanţe explozive sau incendiare.
Astfel, persoanele care au avut activitate la locurile de muncă menţionate mai sus „beneficiază de pensie pentru limita de vârsta cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani realizat în aceste activităţi„.
Proiectul a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.