Ce cartiere din București rămân fără apă caldă? Mai este puțin și iarna își va intra în drepturi. Se pare că în București vor exista zone unde apa caldă va fi doar o amintire. Conform oficialilor Termoenergetica și în această iarnă vor exista cartiere care nu vor avea apă caldă.
În iarna lui 2021 extrem de mulți bucureșteni au avut mari probleme cu apa caldă, ca urmare a defecțiunilor din sistem. Același lucru, din păcate a fost perpetuat și în vara acestui an. În iulie cel puțin o treime din apartamentele bucureștene erau fără apă caldă.
La momentul iulie 2022, directorul Termoenergetica declara „Suntem în jur de 65% în acest moment. Acest lucru înseamnă că apa caldă este oprită pentru mii de blocuri, între 2.000 și 3.000 de apartamente. Am avut probleme în luna iulie în cartierul 2 și în cartierul 3″.
Deși la nivelul PMB ni se promitea rezolvarea problemelor, se pare că acestea s-au accentuat, în loc să fie rezolvate. Odată cu declanșarea crizei energetice problema alimentării cu agent termic a ajuns la cote alarmante.
La o lună de la incidentele din iulie, Nicușor Dan promitea că nu va majora prețul gigacaloriei, cu toate că bucureștenii plăteau la finalul iernii 2021-2022, un preț crescut de la 137 de lei la 345 de lei.
Așa cum spuneam, primarul Nicușor Dan promitea la începutul acestui an că furnizarea cu apă caldă se va îmbunătăți față de iarna trecută, datorită unor reparații efectuate în sezonul estival.
La un calcul inițial, se stabilea că ponderea încălzirii pierdute prin sistemul de distribuție este de 37%. Deși pierderile sunt extrem de mari, Nicușor Dan spunea că tot ceea ce poate face municipalitatea este să împiedice ca acest raport să mai crească. Raportul era de 23% în urmă cu zece ani.
Mai este puțin și intrăm într-o nouă iarnă, iar furnizarea apei calde către locuitori va fi și în acest an deficitară. De altfel, directorul Termoenergetica a avertizat asupra acestui aspect. Cartiere din București vor avea mari probleme și în această iarnă, spune Claudiu Creţu.
Motivul enunțat de acesta este că CET Sud nu va putea face față, mai ales datorită defecțiunilor din infrastructură. Un alt motiv, deși ar putea părea ireal, este că sistemele de pompare, pe bază de păcură, au rămas fără. Motivul este decizia Guvernului de a o exporta toată păcura în Republica Moldova.
Centralele, precum CET Sud au și sistemele vechi, pe bază de păcură, pentru a putea pompa agentul termic, în caz de nevoie. Dar, în condițiile în care s-a decis ca toată păcura să fie trimisă în țara vecină, centralele au rămas fără acest combustibil.
Conform directorului Claudiu Creţu, cartiere din București, precum Aviației și Tei, riscă ca în această iarnă să nu aibă apă caldă aproape deloc în instalațiile de încălzire.
„Având în vedere situația ultimilor ani, zonele vulnerabile sunt cele din NE Capitalei – Colentina, Aviației, Fundeni, Pantelimon.
Avem însă speranța că la CET Titan cazanele vor fi puse în funcțiune în luna decembrie, astfel că zona Pantelimon, zona adiacentă CET Titan, ar trebui să nu mai aibă probleme.
Rămân zone vulnerabile Aviației și zona Tei”, a declarat Claudiu Crețu, conform HotNews.
Rămâne să vedem care va fi situația reală din teren. Rămâne de văzut dacă vor ajunge în această situație și alte cartiere din București.