Nicușor Dan, anunț de ultimă oră după ce Bucureștiul a rămas fără căldură și apă caldă: „Se poate mai mult, dar ne este frică”

Nicușor Dan, vorbind despre probleme de termoficare din București Sursă foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Primarul Nicușor Dan a intervenit în problema avariilor care au avut loc în aproape toată Capitala. Mai multe blocuri din sectoarele 1,2,4 5 și 6 au rămas fără apă caldă și căldură în perioada cea mai geroasă din această iarnă. Locuitorii afectați cer ajutor disperat, plângându-se că mor de frig.

Cum îi încurajează Nicușor Dan pe bucureșteni

Problemele lipsei de căldură și apă caldă există de mult timp, iar oamenii au votat în 2020 pro cel care promitea ierni mai călduroase. Din păcate, minunile nu se pot înfăptui peste noapte, astfel că vechile probleme la rețeaua de termoficare persistă și chiar, pe alocuri, se înrăutețesc.

Potrivit companiei Termoenergetica, în toate sectoarele care se confruntă cu avarii uriașe, există blocuri care funcționează cu ”parametri insuficienţi de furnizare a agentului termic”, a transmis News.ro.

Potrivit lui Nicușor Dan, această funcționare insuficientă este una bine gândită, menită să evite “crăparea rețelei”. Primarul General al Capitalei a afirmat cu puțin timp în urmă că există riscul ca toată rețeaua să crape, această problemă devenind una și mai greu de rezolvat.

„A fost o decizie care s-a luat. Existau două alternative – fie se merge așa cum se merge, adică pe funcționarea sub parametri, fie se forța rețeaua pe o temperatură mai mare și o presiune mai mare, cu riscul ca ea să crape. Și atunci decizia care s-a luat la nivelul

Termoenergetica a fost să se meargă pe prima variantă, a nu se forța rețeaua.
Se poate produce mai mult, se poate pune presiune pentru a transmite mai mult, dar ne e frică acum, când e frig, să nu crape rețeaua și să fim nevoiți să lăsăm o zi și jumătate, două multe blocuri fără căldură”, a afirmat primarul general al Capitalei.

Compania Termoenergetica a anunțat sâmbătă că mai multe blocuri din București se confruntă cu această problemă, astfel că angajații lucrează la foc continuu pentru a fi rezolvate problemele actuale.

Potrivit informațiilor transmise pe site-ul companiei, avariile ar fi remediate până astăzi la ora 18:00, cu mențiunea că “ termenul afişat pentru punerea în funcţiune a punctelor termice este estimat”.

La ce costuri se ridică reparațiile rețelei de termoficare

Nicușor Dan a anunțat odată cu revenirea acestei probleme de termoficare că se încep procedurile de reparații, care vor fi extrem de scumpe și solicitante. Cu această ocazie, primarul Capitalei face apel la toate firmele serioase care ar fi interesate să se implice în soluționarea acestei probleme vechi a Bucureștiului.

”Începem procedurile pentru înlocuirea sistematică a rețelei de termoficare. E vorba de 60 de kilometri de rețea pe care îi plătim din fondurile proprii, aproximativ 90 de milioane de euro, și de 200 de kilometri de rețea, pe care o să-i plătim din fonduri europene, aproximativ 300 de milioane de euro.

Este un volum uriaș de lucrări, vrem să lucrăm simultan pe mai multe tronsoane, de aceea vrem să lucrăm simultan cu mai multe companii și mesajul meu este că avem nevoie de toate firmele serioase din piața românească, și probabil și europeană, pentru că licitația va fi internațională.

Vreau să vă anunț că vom schimba modul de lucru, în sensul că, așa cum nu s-a intâmplat în ultimii ani, vom plăti la timp, și, în schimb, vom cere fiecăruia din constructori să respecte strict graficele de contrucție”, a mai anunțat Nicușor Dan.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI