Ce bogății ascunde Afganistan, de fapt. 1 trilion de dolari a fost pus în joc

Ce bogății ascunde Afganistan, de fapt. 1 trilion de dolari a fost pus în joc
Ce bogății ascunde Afganistan, de fapt.

Deși despre Afganistan se spune că este una dintre cele mai sărace țări din lume, dar și printre cele mai periculoase, statul are ceva ce-l face să fie un teritoriu foarte prețios.

Ce bogății ascunde Afganistan

Astfel, o serie de studii realizate cu mai bine de un deceniu în urmă de către oficiali și geologi americani a indicat bogății ascunse. Mai exact, subsolul Afganistanului ar avea minerale extrem de prețioase, unele dintre ele fiind chiar foarte rare.

Peste tot în această țară se găsesc depozite de fier, cupru și aur, însă există și minerale rare, precum litiul, o componentă esențuală pentru acumulatorii electrici.

„Afganistan este, cu certitudine, una dintre cele mai bogate regiuni în metale prețioase, dar și în metale necesare pentru tehnologiile emergente ale secolului 21”, a spus Rod Schoonover, cercetător și expert în securitate, fondator al Ecological Futures Group.

Însă problemele de securitate, lipsa de infrastructură și climatul secetos extrem au împiedicat în trecut exploatarea celor mai multe depozite și nu se întrevede ca situația să se schimbe curând sub controlul talibanilor. Dar țări precum China, Pakistan și India manifestă interes pentru aceste zăcăminte și ar putea chiar să se implice în exploatarea lor.

Cererea pentru litiu și cobalt, precum și pentru alte elemente din categoria pământurilor rare, ca neodim, crește, pe măsură ce țările încearcă să facă trecerea la mașini electrice, ca să reducă emisiile de carbon.

În prezent, China, RD Congo și Australia au 75% din producția globală de litiu, cobalt și pământuri rare. Guvernul SUA a estimat că rezervele de litiu din Afganistan ar putea să le facă concurență celor din Bolivia, acolo unde se găsesc cele mai vaste depozite cunoscute la nivel mondial. În urmă cu peste un deceniu, reprezentantul agenției geologice din SUA, Said Mirzad, anticipa că, dacă Afganistan ar avea câțiva ani de calm, care să permită dezvoltarea exploatării de mineral, ea ar putea deveni printre cele mai bogate din regiune în decurs de o decadă.

Exploatarea resurselor minerale, un miliard de dolari pe an

La ora actuală, exploatarea resurselor minerale îi aduce Afganistanului un miliard de dolari pe an. Mulți spun că 40% din acești bani merg în conturile administrației corupte și către liderii militari locali, dar și la talibani.

Însă ajunși la putere, talibanii ar putea să încerce să dezvolte sectorul minier, dar cel mai probabil ei vor avea acum alte priorități precum cele umanitare și cele legate de securitate. Analiștii sunt însă de părere că guvernanța funcțională a exploatării mineralelor este, cel mai probabil, la mulți ani distanță.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI