Ce beneficii are cafeaua, de fapt. Descoperirea specialiștilor schimbă toate percepțiile

Ce beneficii are cafeaua, de fapt. Descoperirea specialiștilor schimbă toate percepțiile
Noi descoperiri ale specialiștilor privind beneficiile cafelei

În trecut, cafeaua era asociată cu riscuri crescute pentru sănătate, dar cercetările din ultimul deceniu constată că băutura poate aduce beneficii sănătății.

Cafeaua, sănătate curată. Beneficiile consumului acestei băuturi, conform specialiștilor

Cofeina este cel mai popular medicament psihoactiv din lume. Oamenii beau cafea, o sursă naturală de cofeină, de secole, dar dintotdeauna au existat mesaje mixte despre efectul acesteia asupra sănătății umane.

„În mod tradițional, cafeaua a fost văzută ca un lucru rău”, spune Marc Gunter, șeful secției de nutriție și metabolism la Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC).

„Cercetările din anii 1980 și 90 au ajuns la concluzia că persoanele care au băut cafea au un risc mai mare de boli cardiovasculare – dar a evoluat de atunci”.

Cu mai multe studii de populație la scară largă care au apărut în ultimul deceniu, spune Gunter, oamenii de știință au acum date de la sute de mii de consumatori de cafea.

Studiu

În anul 2017, Gunter a publicat rezultatele unui studiu care a analizat obiceiul de a bea cafea a jumătate de milion de oameni din Europa pe o perioadă de 16 ani. Cei care au băut mai multă cafea au avut un risc mai mic de a muri de boli de inimă, accident vascular și cancer. Aceste descoperiri sunt în concordanță cu cercetările din alte părți ale lumii, inclusiv din SUA.

Beneficiul potențial al cafelei ar putea merge mai departe. Băutorii de cafea din studiul lui Gunter erau mai predispuși să fumeze și aveau diete mai nesănătoase decât cei care nu beau cafea. Acest lucru ar sugera că, dacă băutura scade riscul bolilor de inimă și al cancerului, aceasta ar putea fi mai puternică decât credem.

Persoanele care consumă cafea ar putea pur și simplu să aibă o stare de sănătate mai bună decât persoanele care aleg să nu o facă, spune Peter Rogers, care studiază efectele cofeinei asupra comportamentului, dispoziției, vigilenței și atenției de la Universitatea din Bristol. Asta în ciuda obiceiurilor lor de viață nesănătoase, așa cum se găsește în cercetările lui Gunter.

Pe de altă parte, persoanele care consumă cafea în mod regulat au adesea tensiune arterială mai mare, ceea ce ar trebui să crească riscul bolilor cardiovasculare. Rogers spune însă că nu există dovezi că tensiunea arterială crescută la consumul de cafea este asociată cu un risc mai mare de boli cardiovasculare.

Un grup de cercetători a efectuat recent un studiu în care au observat efectele consumului de cafea cu cofeină asupra zahărului din sânge. Micul studiu, realizat de Centrul pentru exerciții nutriționale și metabolizare de la Universitatea din Bath din Anglia, a analizat modul în care cafeaua afectează răspunsul organismului la micul dejun după o noapte de somn fragmentată.

Au descoperit că participanții care au băut cafea, urmată de o băutură cu zahăr care a stat la micul dejun, au avut o creștere cu 50% a zahărului din sânge, comparativ cu atunci când nu consumau cafea înainte de ”prima masă”. Totuși, acest tip de comportament ar trebui să se întâmple în mod repetat în timp pentru ca riscul să se acumuleze, scrie bbc.com. 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI