Cafeaua este una dintre cele mai consumate și mai populare băuturi de pe glob. A treia într-un top al cantităților consumate, după apă și ceai, cafeaua are o istorie veche de sute de ani. Multe persoane adoră să bea cafea, dar, totodată, vor să își limiteze aportul de cofeină. Pentru acestea, cafeaua decofeinizată pare a fi o alternativă excelentă. Ce spun medicii nutriționiști despre acest tip de cafea și care sunt beneficiile ei, aflați în continuare.
Cafeaua decofeinizată este o cafea normală, dar cu un conținut foarte mic de cofeină, și este preferată fie de cei care suferă de afecțiuni ce nu le permit să bea o ceașcă de cafea obișnuită, fie de cei care vor să își mărească numărul de cafele consumate zilnic, dar fără să își pună în pericol sănătatea din cauza cofeinei în exces.
Aceasta se obține în urma unor procedee chimice despre care nu mulţi ştiu că le poate afecta starea de sănătate. Totuși, o influențează în mod negativ sau pozitiv?
„Cafeaua decofeinizată apare atunci când, din boabele de cafea, s-a eliminat cel puţin 97% din cantitatea de cofeină. Există mai multe moduri prin care se poate face acest lucru. Cele mai multe metode se realizează pe bază de apă, solvenţi organici sau dioxid de carbon. Boabele de cafea se spală în aceşti solvenţi până când cofeina este extrasă aproape complet.
Apoi, solventul este îndepărtat. De asemenea, cofeina poate fi îndepărtată cu ajutorul dioxidului de carbon sau a unui filtru de cărbune. Boabele de cafea sunt decofeinizate înainte de fi prăjite şi măcinate. Valoarea nutriţională a cafelei fără cofeină trebuie să fie aproape identică cu cea a cafelei obişnuite.
Cu toate acestea, gustul şi mirosul pot deveni puţin mai slabe, iar culoarea se poate schimba, în funcţie de metoda folosită”, a explicat nutriţionistul Gianluca Mech, potrivit adevărul.ro.
Totuși, trebuie să știi că până și cafeaua decofeinizată conține o cantitate, redusa ce-i drept, de cofeină. Până în prezent, nicio metodă de extragere a cofeinei din cafea nu permite înlăturarea acesteia în proporție de 100%.
„Cafeaua Decaf nu este complet golită de cofeină. Poate conţine cantităţi diferite, de obicei aproximativ 3 mg/cană. Pe de altă parte, o cană medie de cafea obişnuită conţine în jur de 70 – 140 mg cofeină. În funcţie de tipul de cafea, metoda de preparare şi dimensiunea exactă a cănii“, a mai spus nutriționistul.
În ultimii ani, cafeaua decofeinizată a reprezentat un subiect controversat, părerile fiind împărțite în ceea ce privește beneficiile consumului acestui tip de cafea.
„Cafeaua decofeinizată nu este atât de rea pe cât s-ar crede. Este, de fapt, o sursă bogată în antioxidanţi. Principalii antioxidanţi pe care cafeaua îi conţine sunt acizii hidrocinnamici şi polifenolii“, susține Gianluca Mech.