Ce armă vrea Rusia să construiască. Vladimir Putin. Ce vrea să facă acum liderul de la Kremlin. Inițial, proiectul a fost lansat în anul 2011, dar cercetările preliminare au fost făcute în urmă cu zece ani. Iată ce se întâmplă la aproximativ un an de când Rusia a efectuat un test de rachetă care a distrus unul dintre proprii sateliți.
Rusia ar putea construi o nouă armă, mai exact un sistem laser pentru a orbi sateliții ostili. Noul complex, care se află în cadrul instalației spațiale Krona a Ministerului rus al Apărării, din apropiere de Zelenchukskaya, a fost dezvăluit de o investigație din surse deschise, care a fost publicată de The Space Review.
După ce a a analizat imaginile publice din sateliți, documentele de solicitare ale contractorilor industriali ruși și documentele financiare rusești, The Space Review a sugerat că Proiectul Kalina, un sistem laser conceput pentru război electro-optic ar putea să emită impulsuri laser pentru a deteriora senzorii optici ai satelitului.
„Documentația publicată online în 2015 a lăsat deja să se înțeleagă că proiectul Kalina va avea un nou telescop pentru a ținti cu precizie razele laser spre sateliți”, a declarat The Space Review, citat de The Independent.
Proiectul a fost lansat inițial în 2011, însă cercetările preliminare au fost efectuate în urmă cu un deceniu. Complexul ce găzduiește Kalina conține echipamente de supraveghere, chiar și sisteme lidar și radar care sunt utilizate pentru a identifica țintele pentru telescoape spațiale.
Deși clădirea telescopului și tunelul ce o leagă de clădirea lidar sunt deja instalate, nu este clar cât hardware a fost instalat. Progresul ar putea avea de suferit din cauza diverselor sancțiuni economice impuse Rusiei, începând cu anul 2014, mai ales cele privind produsele electronice. Amintim că în noiembrie 2021, Rusia a făcut un test de rachetă, distrugând unul dintre proprii sateliți.
Pe atunci, secretarul de stat american, Anthony Blinken, a condamnat acest act, afirmând că testul „nesăbuit” al Rusiei a creat aproape 1.500 de resturi care plutesc pe orbita joasă a Pământului, acolo unde ISS se învârte în jurul Pământului.
De asemenea, foști astronauți, agenți spațiali internaționali, laureați ai premiului Nobel și oficiali guvernamentali din toată lumea au susținut că testele cu arme antisatelit (ASAT) ar trebui să oprite din cauza riscului de a crea resturi spațiale.
„Dacă doar o singură bucată de resturi de la un astfel de test s-ar ciocni cu un satelit și ar provoca un eveniment de fragmentare majoră, ar putea duce la evenimente suplimentare care să afecteze toate țările, ar puteaa cauza defecțiuni ale sateliților sau întreruperi de servicii”, se arată într-o scrisoare deschisă scrisă în septembrie 2021.