Arma secretă a lui Nicolae Ceaușescu. Laserul care ar fi spulberat Rusia

Arma secretă a lui Nicolae Ceaușescu. Laserul care ar fi spulberat Rusia
Legendă sau realitate? Totul despre "Laserul lui Coandă"

A existat sau nu „Laserul lui Ceaușescu”, realizat de Coandă? Dacă a fost sau nu real, el totuși rămâne în istoria României ca o legendă și încă un semn de întrebare după ce fostul dictator a plecat de pe această lume.

Legendă sau realitate? Totul despre „Laserul lui Coandă”

Unul din cele mai tensionate momente din „Războiul rece” a fost reprezentat de invadarea Cehoslovaciei din august 1968 de către trupele Pactului de la Varșovia. Tensiunea dintre sovietici și americani, dar și România care a protestat vehement față de „agresiunea comisă âmpotriva unui stat suveran și socialist” (prin vocea lui Ceaușescu) și i-a făcut pe toți să creadă că următoarea pe lista neargă este însăși România. În decursul anilor, s-a vehiculat ideea că societicii ar fi încercat să pătrundă în țara noastră, dar că ar fi fost opriți de un laser, existând chiar oameni capabili să jure acest scenariu.

Unii dintre aceștia au spus că au văzut cu ochii lor tancuri sovietice încercând să forțeze granița de la Prut, topite de razele laser în doar câteva minute. De asemenea, tot atunci se spunea că Henry Coandă a gândit și construit letala armă. Leonid Brejnev, fost conducător al Uniunii Sovietice, se prinsese de perspectiva lui Ceaușescu, știind că dictatorul român blufa doar în speranța ca ceilalți inamici să conștientizeze că are spatele asigurat, soviecticii nepermițându-și să-l atace.

Macheta laserul lui Coanda
Macheta laserul lui Coanda

Detalii

Nu sunt cunoscute amănunte extrem de specifice, ci doar că la granița României și-ar fi făcut apariția o garnitură de tren, compusă din 21 de vagoane. În unul din ele se afla o armă ciudată, iar celelalte aveau rolul de alimentare. Legenda laserului a fost întârită de faptul că renumitul inventator s-a reîntors în România în primii ani ai regimului Ceaușescu pe postul de director al Institutului pentru Creație Științifică și Tehnică (INCREST) – 1969.

Un student de la Institut a povestit tot

Inginerul Drăghici a povestit pentru realitatea.net o anecdotă despre laserul care a făcut vâlvă în România, dar și peste hotare. Studenții foarte buni din perioada aceea erau absorviți de Institut, unuia dintre ei i s-a propus chiar să vină să lucreze la INCREST, dar acesta a pus condiția de a lucra și el la laser. După multe luni, i s-a arătat doar ușa în spatele căreia se afla râvnitul laser. Aceasta a descoperit cu stupoare că acea cameră era una de depozitare pentru personalul responsabil cu igiena și curățenia, astfel dându-și seama că laserul nu a existat niciodată.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI