Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, că noul premier al României este Ludovic Orban. Liderul PNL preia funcția de șef al Executivului de la Viorica Dăncilă, care se va concentra în următoarea perioadă pe campania electorală pentru alegerile prezidențiale care vor avea loc la finalul acestui an.
Președintele PSD a fost demis din funcția de premier în urma adoptării moțiunii de cenzură în Parlament. Au urmat negocierile de la Cotroceni dintre președintele Klaus Iohannis și partidele politice, în urma cărora șeful statului a luat o decizie cu privire la numirea unui nou prim-ministru. Marți, Iohannis a anunțat că Ludovic Orban este premierul României.
Articolul 106 din Constituția României prevede că „funcţia de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege.” În cazul Vioricăi Dăncilă, funcția de premier a încetat în urma moțiunii de cenzură.
Viorica Dăncilă și-a încheiat mandatul la Palatul Victoria și urmează să își concentreze activitatea pe campania electorală pentru alegerile prezidențiale. Dăncilă își păstrează funcția de președinte al PSD, însă are de dus o luptă dificilă cu ceilalți lideri din partid care nu o mai doresc la conducere. Nemulțumirile au fost deja exprimate în cadrul unei ședințe a social-democraților, iar situația devine tot mai tensionată pe măsură ce se apropie alegerile.
Ludovic Orban a anunțat deja care sunt măsurile pe care noul Executiv le-ar putea lua după învestire. Liderul PNL vrea să umble la supraacciza pentru benzină și la supraimpozitarea part-time, dar are în plan și măsuri cu privire la Pilonul II de pensii. Noul premier are și o sarcină dificilă în anul 2020. Va trebui să găsească bani pentru plata pensiilor și salariilor, după majorările care vor fi făcute anul viitor.