Un cutremur de 6,3 grade pe scara Richter s-a petrecut marți, 26 noiembrie, În vestul Albaniei, la ora locală 03:54. Cel puțin 23 de oameni au murit și alte câteva sute au fost răniți. Ce anunță Gheorghe Mărmureanu, președinte onorific al INFP, pentru România, după cutremur? Ce se va întâmpla?
Un cutremur extrem de puternic a avut loc în dimineața zilei de marți, 26 noiembrie, la circa 40 de kilometri de Tirana, vestul Albaniei. Seismul a avut 6,3 grade pe scara Richter și s-a produs la ora locală 03:54,04:54 ora României. Potrivit mediafax.ro, epicentrul cutremurului a fost de 10 kilometri de nord de localitatea Durres și la 44 de kilometri vest de capitala Tirana. Țările afectate au fost: Bulgaria, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Grecia, Italia, Kosovo, Muntenegru, Serbia, Macedonia de Nord și Albania. Numeroase clădiri s-au prăbușit sub ochii oamenilor, iar cele mai mari daune au fost în orașul Durres.
Drept urmare, Gheorghe Mărmureanu, președintele onorific al Institutului Național de Fizică a Pământului, a făcut un anunț îngrijorător.
„Africa se rupe în două. Este o acţiune directă a Africii, pentru că deja acum toată lumea este convinsă că Africa este responsabilă de marile cutremure care au loc în Italia, de o parte şi de alta a Mării Adriatice, în Albania şi alte ţări care sunt acolo, inclusiv Serbia, Macedonia”, spune specialistul.
#Earthquake in #Albania: After 20 hours under the rubble, a young man from #Durrës, Klajdi Qato, 25 yrs old is rescued by emergency forces. ??? pic.twitter.com/tH4zb0zff2
— Xhildinho Z (@xhildinho) November 26, 2019
Cât despre efectele cutremurului din Albania în România, Mărmureanu a declarat că acțiunile nu vor fi legate și de România, dat fiind că sunt numai cutremure de suprafață.
„Tot ce pot să confirm la această oră este că aceste acţiuni ale Africii nu vor afecta România, pentru că văd că sunt numai cutremure de suprafaţă. În Vrancea avem mai mult cutremure de adâncime. Aceste cutremure de suprafaţă nu pot afecta falia de mare adâncime a Vrancei, care la ultimul cutremur mare de anul trecut a fost la peste 150 km. Vom vedea mai târziu ce se mai întâmplă.
Africa împinge către nord, se rupe… O parte din ea s-a rupt deja şi acţionează prin sistemul Adria, care înseamnă Marea Adriatică. Asta va fi o acţiune de lungă durată. Partea dreaptă se rupe şi o ia către India. Partea dreaptă a Africii, împreună cu Madagascarul vor forma un nou continent, care se va depasa către India. Vom vedea ce se mai întâmplă pe partea stângă”, a declarat Mărmureanu pentru România TV.