29 mart. 2023 | 11:15

Câţi porci ai voie să creşti în curte, de fapt. Amenda e de 15.000 de lei dacă încalci legea, mulţi habar nu au

Diverse
Câţi porci ai voie să creşti în curte, de fapt. Amenda e de 15.000 de lei dacă încalci legea, mulţi habar nu au
Un proiect legislativ spune câţi porci ai voie să creşti în curte, de fapt

Fermierii români au avut de suferit, încă din 2021, datorită unor focare de pestă porcină africană (PPA) care au menținut sectorul porcinelor sub presiune. Fenomenul, din nefericire, a continuat și în anul următor, diminuând efectivele de porci, atât în fermele industriale, cât și ograda crescătorilor particulari. Anul 2023 mai aduce o lovitură acestora din urmă, printr-un nou proiect de lege care va limita câţi porci ai voie să creşti în curte. Același proiect de lege mai prevede și amenzi de 15.000 de lei dacă se încalcă această limitare.

Focarele de pestă porcină africană și criza crescătorilor de porci

După ce că 2021 venea după un an de criză, restricții și pandemie, 2022 a continuat să fie un an greu pentru crescătorii de porci, fie de fermele industriale, fie de crescătorii particulari. În 2022 România confirma apariția unui nou focar de pestă porcină africană la o mare fermă de porci din vestul județului Timiș. Tot atunci se lua decizia ca 39.000 de animale să fie sacrificate, conform datelor furnizate de prefectul județului.

Pesta care afectează porcii și mistreții s-a răspândit în Europa de Est în ultimii ani. Din păcate, sute de cazuri au fost raportate în România și în alte câteva state din Uniunea Europeană în 2022, în rândul porcilor ținuți în curți și în gospodării mici, precum și în câteva ferme private mari.

Vezi și: Pesta porcină africană se extinde în continuare. Un nou focar a fost depistat în raionul Briceni

Exportul românesc în derivă

Pe piață dinamica comerțului cu carne de porc din România s-a schimbat de la prima detectare a PPA în 2017. Ca urmare a restricțiilor impuse de partenerii comerciali ai României, exporturile de carne de porc către alte state membre ale UE și țări din afara UE s-au prăbușit.

În 2020, de exemplu, datele arată că exporturile au atins doar o zecime, fiind vorba de doar 3.467 de tone, din cifra maximă din 2017. Pierderile de pe piețele de export au dus la creșterea stocurilor interne. Stocurile mai mari, împreună cu o scădere a cererii de carne de porc proaspătă din cauza pandemiei COVD-19 în 2020, au redus importurile de carne de porc cu 2,5%, până la 272.630 de tone, potrivit datelor publicate de Trade Data Monitor.

Vezi și: Reguli noi pentru crescătorii de porci. Ce amenzi uriașe riscă românii

Un proiect legislativ spune câţi porci ai voie să creşti în curte, de fapt

Pe lângă aceste crize și pierderi de animale și, implicit, de venituri, iată că acest an mai aduce o lovitură dură, în special crescătorilor particulari de porci. Conform unui nou proiect legisaltiv se dorește limitarea numărului de animale pe care un crescător particular îl va putea avea în gospodărie.

În cadrul prevederilor dintr-un proiect de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea măsurilor de control și eradicare a pestei porcine africane în România, se specifică clar câţi porci ai voie să creşti în curte, de fapt, și anume se limitează la doar 15 animale.

În cadrul acelorași prevederi se mai specifică și interdicția de a mai deține și porci masculi necastrați mai mari de patru luni, iar crescătorii vor fi obligați să înștiințeze medicii veterinari dacă au scroafe crescute pentru însămânțare artificială, iar acestea vor fi luate în evidența medicilor. Concret, iată ce se arată în HG privind stoparea pestei porcine, la articolul 6 din document:

Câţi porci ai voie să creşti în curte

„să dețină maxim 15 porcine;

să nu dețină în exploatație masculi necastrați în vârstă de peste patru luni;

să notifice medicului veterinar de liberă practică împuternicit deținerea de scroafe pentru însămânțare artificială în vederea luării în evidență de către acesta”.

Vezi și: De unde provine carnea de porc din Kaufland. Detaliul de pe etichetă pe care nu l-ai băgat niciodată în seamă

Amenda e de 15.000 de lei dacă încalci legea

Pe lângă aceste limitări legate de câţi porci ai voie să creşti în curte, și condiționări vin și măsurile punitie împotriva celor care vor încălca prevederile legale ale acestui document, asta însemnând și amenzi de până la 15.000 de lei dacă încalci legea:

„Constituie contravenție și se sancționează după cum urmează: a) nerespectarea prevederilor art. 5, cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei;

b) nerespectarea prevederilor art. 6 alin. (1), (2), (3) sau (4) cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei, în cazul faptelor săvârșite de operatorii care dețin porcine în cadrul exploatațiilor nonprofesionale, respectiv cu amendă de la 13.000 lei la 15.000 lei, în cazul faptelor săvârșite de operatorii care dețin porcine în cadrul exploatațiilor comerciale;

c) nerespectarea prevederilor art. 6 alin. (5) a), b), c) sau f) cu amendă de la 600 lei la 800 lei, în cazul faptelor săvârșite de operatorii care dețin porcine în cadrul exploatațiilor nonprofesionale;

d) nerespectarea prevederilor art. 6 alin. (5)

e), i), j) sau k) cu amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei, în cazul faptelor săvârșite de operatorii care dețin porcine în cadrul exploatațiilor nonprofesionale; e) nerespectarea prevederilor art. 6 alin. (7) cu amendă de la 9.000 lei la 15.000 lei, în cazul faptelor săvârșite de operatorii care dețin porcine în cadrul exploatațiilor comerciale”, anunță ANSVSA.

Noul proiect vine ca o modificare a unei propuneri legislative din 2021, înaintată de ANSVSA, prin care crescătorii privați erau limitați la nu mai mult de șase porci. Proiectul de ordonanță prevedea, de asemenea, norme specifice de sănătate animală și de biosecuritate atât pentru tipurile de exploatații comerciale, cât și pentru cele necomerciale.

Această propunere legislativă a generat, de asemenea, reacții vehemente, susținând că măsura îi penalizează pe micii fermieri și va reduce veniturile din mediul rural. În schimb, reprezentanții sectorului comercial al porcinelor considerau această inițiativă ca fiind singura modalitate de a controla și eradica pesta porcină.

PlaySport
DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Ce s-a întâmplat în relația lui Marica după episodul „Prosopul”, când a fost prins în hotel cu nevasta altuia: „Era pandemie”
Ego.ro
Antonia, GOALĂ pușcă! Poza din intimitate a scăpat pe net. Doar Alex Velea o vede AȘA
Digi24
Cum a reușit un bărbat să stea gratis timp de 5 ani într-un hotel celebru din New York
Cancan.ro
Le-au crăpat fustițele! Bianca Drăgușanu, Ema Uta și Iuliana Pepene, pe avarii
GSP.ro
Cosmin Olăroiu, la capătul puterilor în Emiratele Arabe Unite: „M-am săturat!”
Stirile PROTV
Iranul a început un atac asupra Israelului, lansând zeci de drone. Spaţiul aerian al Israelului se închide
Romania TV
Ce etnie are Carmen Trandafir. Artista a recunoscut fără să-i fie ruşine: „Fiecare pădure are uscăciunile ei!”
Capital.ro
Devine OBLIGATORIU în România. Lege pentru toți copiii. Se aplică în întreaga Uniune Europeană
EVZ.ro
Salată orientală bogată în vitamine. Ingredientele sunt ieftine și gustoase
Adevarul
Unde trăiesc cel mai puțin „dotaţi“ bărbaţi din lume. Locul ocupat de români în topul mondial
BZI.ro
Câştigător Survivor România All Stars 2024. Cine va lua premiul de 100.000 de euro
Spynews.ro
Cum a reușit o femeie să nască de două ori în doar 22 de zile. Explicația este uimitoare: ”Am avut cea mai mare durere”
Libertatea.ro
Cheia anchetei din cazul celor 17 decese de la Spitalul Sf. Pantelimon. Ce este noradrenalina și cum se poate verifica dacă a fost folosită corect
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Ce se întâmplă când apeși tasta 6 la bancomat. Secretul pe care puțini îl știu
Redactia.ro
FOTO Imaginile care spun totul, după calificarea României la turneul final al Billie Jean King Cup
Digisport.ro
Digi RCS&RDS dispare din luna mai. Reprezentanții companiei au făcut anunțul
Click.ro
Theo Rose a recunoscut că îl plăcea pe Anghel Damian din timpul relației cu Alex Leonte: „Strici și casa omului și pe a ta. Și-a asumat un mare risc...”
Viva.ro
Israelul va răspunde atacului Iranului. Americanii au cerut să fie anunțați înainte de un contraatac
Digi24
Delir după delir la televiziunea rusă: „Trebuie să-i facem pe europeni să înțeleagă că pot muri, că va fi război nuclear în Europa”
Digi24
Divorțul care zguduie lumea mondenă! Și-au spus ADIO după 23 de ani! Nimeni nu se aștepta la asta!
Unica.ro
Cele mai rezistente zodii. Stau mereu în picioare, sunt de neînvins
EVZ.ro
Știrile Antena Stars. Mellina s-a vindecat după câteva luni în care s-a confruntat cu probleme de sănătate. A fost la un pas de anorexie
Spynews
Lege nouă pentru șoferii din România. Noi reguli privind permisul de conducere
Capital.ro
Mărarul, mai mult decât o plantă aromatică. Are un efect uimitor asupra sănătății
Antena 3
Crina Mardare și Mișu Cernea, poveste de dragoste atipică. Nu au locuit niciodată împreună, deși au o relație de peste două decenii
TV Mania
Și-a părăsit soțul pentru cel mai bun prieten al lui. Anunțul făcut acum la doar câteva luni de la divorț: „Nu-mi pasă...”
Avantaje
BOLI LETALE, fără SIMPTOME! Poți să mori din SENIN!
Mediaflux
Cum a reușit o femeie să nască de două ori în doar 22 de zile. Explicația este uimitoare: ”Am avut cea mai mare durere”
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O femeie a văzut că „porțile iadului” par să se deschidă chiar în curtea casei și totul a fost surprins pe camerele de filmat
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro