Poliția pedepsește aspru injuriile aduse pe Facebook! Instanța a menționat deja o sancțiune pentru orice el de apelative defăimătoare aduse unei persoane necunoscute sau cunoscute. Care este suma pe care o va scoate din buzunar cel care aduce jigniri pe rețelele de socializare?
O instanță din țară a menținut o amendă anume pentru un tânăr care a criticat pe Facebook Poliția Locală, după ce a folosit apelativele „maimuţoi”, „fetiţe” sau „bulangii”. Cuvintel au fost considerate jignitoare de către judecător, astfel că au fost pedepsite. Judecătoria Pitești dă startul dreptății în online! Oricine va aduce injurii unui străin sau oricărui altcuiva va fi mustrat, conform legii, iar asta datorită unui tânăr care a adus în prim-plan problema. Bărbatul era nemulțumit că strada din fața casei sale refula la fiecare ploicică și inunda strada cu orice mizerie. În acest context, a cerut poliției să amendeze compania de apă și canal, lucru care nu s-a întâmplat. Bărbatul a decis mai apoi să-și spună oful pe pagina sa de Facebook, dar n-ar fi crezut niciodată că lucrurile vor lua o așa amploare.
„A venit poliţia locală şi mi-a spus clar agentul că are ordin să îmi facă cadou. Şi mi-a făcut cadou o amendă de 300 de lei. Am folosit cuvintele maimuţoi şi fetiţe. Nu cred că pot fi considerate jignitoare. Ce anume, de bulangiu? Ăsta, în DEX, nu înseamnă neapărat un cuvânt jignitor, poate să fie recepţioner, primitor sau ospitalier. Acum … fiecare interpretează în modul în care înţelege”
Inculpatul
Judecătoria Ploiești a dat dreptate poliției locale, după ce aceștia și-au primit câteva apelative extrem de jignitoare din partea unui cetățean nemulțumit. Instanța motivat decizia astfel:
„Apelativele folosite se încadrează în sfera noţiunii de cuvinte jignitoare în sensul art. 2 pct. 1 din Legea nr. 61/1991. În primul rând, apelativul maimuţoi este folosit în mod peiorativ, fiind o jignire care arată că petentul desconsideră agenţii constatatori ai Poliţiei Locale. Conform Dicţionarului Explicativ al Limbii Române, acest apelativ este folosit în limbajul familiar cu un sens depreciativ, semnificând un bărbat care obişnuieşte să imite pe alţii. În al doilea rând, apelativul bulangiu este de notorietate un termen depreciativ cu privire la persoanele cărora le este adresat. Prin urmare, fapta petentului din dată de 27.01.2019 se circumscrie elementului material al contraventiei prevăzute de art. 2 pct. 1 din Legea nr. 61/1991”
A motivat intanța