Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022. Este sărbătoarea care marchează ultima zi când se mai poate mânca dulce, înainte de a începe Postul Crăciunului. Când are loc și ce obiceiuri și tradiții se respectă, află în rândurile următoare.
În cursul zilei de luni, 14 noiembrie, se lasă sec pentru Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului, potrivit calendarului creștin-ortodox. Acesta va începe de marți, 15 noiembrie și durează până pe data de 24 decembrie.
Sărbătoarea Nașterii Mântuitorului are loc pe data de 25 decembrie. Până atunci, credincioșii sunt în Postul Crăciunului. Pentru ei, postul îmbină pocăința cu milostenia și fapta bună. Prima mare sărbătoare din Postul Crăciunului este Intrarea Maicii Domnului în biserică. Aceasta este sărbătorită pe 21 noiembrie.
Postul Crăciunului durează 40 de zile, însă ține mai mult decât Postul Paștelui, deoarece există mai multe zile de dezlegare la pește de către Biserica Ortodoxă. 14 noiembrie, luni, este lăsata secului pentru Postul Crăciunului, ultima zi în care creștinii pot mânca mâncăruri dulci.
Prima săptămână a Post Nașterii Domnului, până pe data de 21 noiembrie, dar și în ultima săptămână, adică între 20 și 24 decembrie, sunt perioade cu postire mai aspră. Sâmbăta și duminica din aceste săptămâni de post nu au dezlegare la pește, doar la ulei și vin.
De asemenea, în zilele de luni, miercuri și vineri, credincioșii trebuie să postească fără ulei și vin. Dacă în aceste zile se face pomenirea unui sfânt cu cinstire mai largă, se face dezlegare pentru dragostea sfântului.
Postul Crăciunului amintește de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, atunci când aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră alte Tablelor Legii.
Mai mult de atât, Postul Crăciunului amintește de postul îndelungat al patriarhilor și drepților din Vechiul Testament, atunci când îl așteptau pe Mântuitor. Postind timp de 40 de zile, creștinii se învrednicesc să primească Cuvântul lui Dumnezeu întrupat și născut din Fecioara Maria.
Una dintre cele mai importante tradiții care se respectă cu strictețe este ideea de masă festivă la care se adună toată familia și petrece. De asemenea, în Ardeal se spală toate vasele în care s-a gătit dulce. Acest obicei este practicat în ziua dinaintea începerii Postului Crăciunului.
Femeile spală toate vasele în care au gătit mâncare de dulce, iar acestea vor fi folosite doar pentru mâncare de post pe perioada celor 40 de zile. Acest obicei este practicat și în ziua de astăzi.
Un alt obicei este cel al focurilor purificatoare, tradiție care se practică în Covasna odată cu Lăsatul Secului. Atunci când se lasă seara, se aprind focuri cu scopul de a se purifica comunitatea și de a alunga spiritele rele.
În Muntenia există obiceiul plăcintelor cu brânză dulce și stafide. De regulă, acestea sunt gătite de către nurori, iar mai apoi le oferă soacrelor, astfel încât relațiile dintre ele să rămână dulci și în timpul postului.
De Lăsata Secului se ung ferestrele și porțile cu usturoi pentru a alunga spiritele rele. De asemenea, vasele în care s-a gătit în ziua de Lăsata Secului trebuie puse cu gura în jos, pentru ca spiritele rele care ajung în casă să nu intre în ele.