13 nov. 2022 | 14:00

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022. Ce trebuie să pui neapărat la ferestre ca să fii ferit de necazuri

Diverse
Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022. Ce trebuie să pui neapărat la ferestre ca să fii ferit de necazuri

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022. Este sărbătoarea care marchează ultima zi când se mai poate mânca dulce, înainte de a începe Postul Crăciunului. Când are loc și ce obiceiuri și tradiții se respectă, află în rândurile următoare.

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022

În cursul zilei de luni, 14 noiembrie, se lasă sec pentru Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului, potrivit calendarului creștin-ortodox. Acesta va începe de marți, 15 noiembrie și durează până pe data de 24 decembrie.

Sărbătoarea Nașterii Mântuitorului are loc pe data de 25 decembrie. Până atunci, credincioșii sunt în Postul Crăciunului. Pentru ei, postul îmbină pocăința cu milostenia și fapta bună. Prima mare sărbătoare din Postul Crăciunului este Intrarea Maicii Domnului în biserică. Aceasta este sărbătorită pe 21 noiembrie.

Postul Crăciunului durează 40 de zile, însă ține mai mult decât Postul Paștelui, deoarece există mai multe zile de dezlegare la pește de către Biserica Ortodoxă. 14 noiembrie, luni, este lăsata secului pentru Postul Crăciunului, ultima zi în care creștinii pot mânca mâncăruri dulci.

Prima săptămână a Post Nașterii Domnului, până pe data de 21 noiembrie, dar și în ultima săptămână, adică între 20 și 24 decembrie, sunt perioade cu postire mai aspră. Sâmbăta și duminica din aceste săptămâni de post nu au dezlegare la pește, doar la ulei și vin.

De asemenea, în zilele de luni, miercuri și vineri, credincioșii trebuie să postească fără ulei și vin. Dacă în aceste zile se face pomenirea unui sfânt cu cinstire mai largă, se face dezlegare pentru dragostea sfântului.

Ce semnifică cele 40 de zile de post din Postul Crăciunului

Postul Crăciunului amintește de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, atunci când aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră alte Tablelor Legii.

Mai mult de atât, Postul Crăciunului amintește de postul îndelungat al patriarhilor și drepților din Vechiul Testament, atunci când îl așteptau pe Mântuitor. Postind timp de 40 de zile, creștinii se învrednicesc să primească Cuvântul lui Dumnezeu întrupat și născut din Fecioara Maria.

Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului Pentru Postul Crăciunului

Una dintre cele mai importante tradiții care se respectă cu strictețe este ideea de masă festivă la care se adună toată familia și petrece. De asemenea, în Ardeal se spală toate vasele în care s-a gătit dulce. Acest obicei este practicat în ziua dinaintea începerii Postului Crăciunului.

Femeile spală toate vasele în care au gătit mâncare de dulce, iar acestea vor fi folosite doar pentru mâncare de post pe perioada celor 40 de zile. Acest obicei este practicat și în ziua de astăzi.

Un alt obicei este cel al focurilor purificatoare, tradiție care se practică în Covasna odată cu Lăsatul Secului. Atunci când se lasă seara, se aprind focuri cu scopul de a se purifica comunitatea și de a alunga spiritele rele.

În Muntenia există obiceiul plăcintelor cu brânză dulce și stafide. De regulă, acestea sunt gătite de către nurori, iar mai apoi le oferă soacrelor, astfel încât relațiile dintre ele să rămână dulci și în timpul postului.

De Lăsata Secului se ung ferestrele și porțile cu usturoi pentru a alunga spiritele rele. De asemenea, vasele în care s-a gătit în ziua de Lăsata Secului trebuie puse cu gura în jos, pentru ca spiritele rele care ajung în casă să nu intre în ele.

Parteneri
Silviu Prigoană, ultimele dorințe înainte de a muri. Ce a putut să spună cu doar puțin timp înainte să treacă în neființă
Redactia.ro
Ce puneau străbunii în piure, ca să iasă alb, pufos și savuros. Rețeta clasică din anul 1966
Click.ro
Mesaj dur din partea unui general ucrainean pentru Donald Trump: Poporul nu vrea negocieri cu Rusia
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Băieții cei mari au făcut 'fortăreață' în jurul tatălui lor. Cum l-au onorat pe Silviu Prigoană în ultimul lui drum spre casă
Unica.ro
Preț uluitor la cartofii prăjiți. Cât costă la restaurant
EVZ.ro
Fiica lui Ioan Crișan, acuzată că ar fi plănuit asasinarea tatălui ei, și cei doi complici au fost arestați preventiv. Cum a motivat instanța decizia, după ce în octombrie toți trei au fost eliberați
Spynews
Se modifică buletinele. Cărți de identitate noi pentru toți românii peste 14 ani
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
Pensiile vor fi ÎNGHEȚATE în 2025! S-a aflat ADEVĂRUL!
Mediaflux
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat pe ascuns: „Cum să duci doi copii, noaptea, într-un cimitir?”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Copiii lui Silviu Prigoană anunță că regretatul afacerist a fost deja înmormântat. Mesajul lui Honorius și al lui Silvius
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro