21 oct. 2020 | 20:20

Ce alimente consumă Carmen Brumă toamna și iarnă. Recomandările de care trebuie să ținem cont

Monden
Ce alimente consumă Carmen Brumă toamna și iarnă. Recomandările de care trebuie să ținem cont
Ce mananca Carmen Bruma la inceputul anotimpului rece. Sursa foto: Facebook

Carmen Brumă, cunoscută pentru stilul său sănătos de a trăi, recomandă consumarea unor alimente importante la începutul anotimpului rece. Alimentația face trecerea de la sezonul cald la cel rece.

Iarna nu-i ca vara. Carmen Brumă ne învață ce alimente să mâncăm la începutul anotimpului rece

Toamna este anotimpul de tranziție, iar organismul ar trebui pregătit de la sezonul cald la cel rece. Astfel, în această perioadă arfi bine să profităm de bogăția de fructe și legume pentru a ne pregăti organismul pentru frig, respectiv pentru mai puțin soare.

Temperatura mediului ambiant influențează semnificativ aportul alimentar. Metabolismul celor care trăiesc în țările nordice, cu temperaturi scăzute o bună parte din an, cheltuiește mai multe calorii pentru a menține constantă temperatura de 37 de grade, normală pentru corpul uman. Nu doar cantitatea de alimente are variații sezoniere, ci și tipul de nutrienți din dietă. Frigul impune consumul unor produse mai concentrate în calorii care să-i permită organismului să-și acopere nevoile energetice sporite”, spune Carmen Brumă.

Carmen Bruma si Mircea Badea, sotul ei

Carmen Bruma si Mircea Badea, sotul ei

Ce alimente ar trebui să consumăm la început de sezon rece

Mușchiul sau pulpa de porc

Carnea de porc conține toți aminoacizii esențiali cu rol în formarea anticorpilor, reglarea metabolismului și funcționarea optimă a sistemului nervos. Fier, zinc, seleniu, vitamine din grupul B, vitamine si minerale implicate în stimularea sistemului imunitar și menținerea tonusului fizic și pshic.

Sardine și peștele gras

Acest tip de pește conține acizi grași Omega 3 cu rol antiinflamator, vitamina D, calciu, seleniu, zinc, iod, cu rol benefic asupra metabolismului și de creștere a capacității de adaptare la frig. De asemenea, sardinele au un risc mai mic de contaminare cu metale grele, iar mâncatul lor cu tot cu oase aduce o doză mai mare de calciu.

Sucul de roșii, bulionul sau sosul

Este bogat în licopen, un antioxidant cu rol benefic pentru organismul uman. Acesta protejează pielea de frig și crește absorbția fierului din friptură, dacă cele două sunt asociate.

Supa de dovleac

Supa de dovleac este o bună sursă de vitamine A, B1, B3, B6, C, E, acid folic, minerale, calciu, potasiu, seleniu, fier, mangan si de fibre. Aceste vitamine ajută la sănătatea ochilor, dar și a pielii, ne protejează de răceli și întăresc sistemul imunitar.

Supa de oase și carne

Aceasta hrănește corpul și îl încălzește și poate fi preparată în cantități mari și congelată în recipiente care să fie ușor de încălzit. Contribuie și la depășirea mai rapidă a răcelilor, fluidifică mucusul și ajută la eliminarea acestuia.

Ghimbirul și hreanul

Acestea au efecte asemănătoare. Stimulează digestia, combat durerile articurale, stimuleaza imunitatea și dau senzația de caldură.  Ghimbirul poate fi folosit în ceaiuri, limonade, sucuri de fructe, dulciuri sau preparate din carne și peste. Hreanul poate fi combinat cu carne sau murături.

Ceapa și usturoiul

Aceste legume au proprietăți antivirale, antibacteriene, antifungice și îmbunătățesc circulația.

Avocado

Această legumă conține grăsimi sănătoase și ajută la menținerea unui nivel bun al colesterolului. De asemenea, reglează hipertensiunea arterială și menține sănătatea sistemului cardiovascular.

Nuci și semințe

Migdalele, nuca românească, pecan, alunele de padure, caju, consumate în cantități moderate (1-2 pumni pe zi), aduc un aport de grăsimi sănătoase.

Legume congelate sau murături

Acestea constituie o variantă sănătoasă pentru ca prin congelare se păstrează calitățile nutritive ale legumelor proaspete, cu excepția vitaminei C care este distrusă când acestea sunt încălzite. Murăturile sunt o variantă rezonabilă pentru asigurarea dozei optime de legume iarna. Murăturile au vitamina C și constituie o garnitură sănătoasă.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
VIDEO Imagini filmate în avionul Azerbaijan Airlines, chiar înainte de prăbușire. 29 de oameni au supraviețuit
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Femeia care îi bântuie visele lui Mihai Bobonete. A divorțat de două ori
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Am pierdut cel mai mare actor din toate timpurile. A fost unic. Niciodată nu va fi uitat
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
RĂSTURNARE după PRĂBUȘIREA AVIONULUI! S-a AFLAT ACUM!
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro