21 oct. 2020 | 20:20

Ce alimente consumă Carmen Brumă toamna și iarnă. Recomandările de care trebuie să ținem cont

Monden
Ce alimente consumă Carmen Brumă toamna și iarnă. Recomandările de care trebuie să ținem cont
Ce mananca Carmen Bruma la inceputul anotimpului rece. Sursa foto: Facebook

Carmen Brumă, cunoscută pentru stilul său sănătos de a trăi, recomandă consumarea unor alimente importante la începutul anotimpului rece. Alimentația face trecerea de la sezonul cald la cel rece.

Iarna nu-i ca vara. Carmen Brumă ne învață ce alimente să mâncăm la începutul anotimpului rece

Toamna este anotimpul de tranziție, iar organismul ar trebui pregătit de la sezonul cald la cel rece. Astfel, în această perioadă arfi bine să profităm de bogăția de fructe și legume pentru a ne pregăti organismul pentru frig, respectiv pentru mai puțin soare.

Temperatura mediului ambiant influențează semnificativ aportul alimentar. Metabolismul celor care trăiesc în țările nordice, cu temperaturi scăzute o bună parte din an, cheltuiește mai multe calorii pentru a menține constantă temperatura de 37 de grade, normală pentru corpul uman. Nu doar cantitatea de alimente are variații sezoniere, ci și tipul de nutrienți din dietă. Frigul impune consumul unor produse mai concentrate în calorii care să-i permită organismului să-și acopere nevoile energetice sporite”, spune Carmen Brumă.

Carmen Bruma si Mircea Badea, sotul ei

Carmen Bruma si Mircea Badea, sotul ei

Ce alimente ar trebui să consumăm la început de sezon rece

Mușchiul sau pulpa de porc

Carnea de porc conține toți aminoacizii esențiali cu rol în formarea anticorpilor, reglarea metabolismului și funcționarea optimă a sistemului nervos. Fier, zinc, seleniu, vitamine din grupul B, vitamine si minerale implicate în stimularea sistemului imunitar și menținerea tonusului fizic și pshic.

Sardine și peștele gras

Acest tip de pește conține acizi grași Omega 3 cu rol antiinflamator, vitamina D, calciu, seleniu, zinc, iod, cu rol benefic asupra metabolismului și de creștere a capacității de adaptare la frig. De asemenea, sardinele au un risc mai mic de contaminare cu metale grele, iar mâncatul lor cu tot cu oase aduce o doză mai mare de calciu.

Sucul de roșii, bulionul sau sosul

Este bogat în licopen, un antioxidant cu rol benefic pentru organismul uman. Acesta protejează pielea de frig și crește absorbția fierului din friptură, dacă cele două sunt asociate.

Supa de dovleac

Supa de dovleac este o bună sursă de vitamine A, B1, B3, B6, C, E, acid folic, minerale, calciu, potasiu, seleniu, fier, mangan si de fibre. Aceste vitamine ajută la sănătatea ochilor, dar și a pielii, ne protejează de răceli și întăresc sistemul imunitar.

Supa de oase și carne

Aceasta hrănește corpul și îl încălzește și poate fi preparată în cantități mari și congelată în recipiente care să fie ușor de încălzit. Contribuie și la depășirea mai rapidă a răcelilor, fluidifică mucusul și ajută la eliminarea acestuia.

Ghimbirul și hreanul

Acestea au efecte asemănătoare. Stimulează digestia, combat durerile articurale, stimuleaza imunitatea și dau senzația de caldură.  Ghimbirul poate fi folosit în ceaiuri, limonade, sucuri de fructe, dulciuri sau preparate din carne și peste. Hreanul poate fi combinat cu carne sau murături.

Ceapa și usturoiul

Aceste legume au proprietăți antivirale, antibacteriene, antifungice și îmbunătățesc circulația.

Avocado

Această legumă conține grăsimi sănătoase și ajută la menținerea unui nivel bun al colesterolului. De asemenea, reglează hipertensiunea arterială și menține sănătatea sistemului cardiovascular.

Nuci și semințe

Migdalele, nuca românească, pecan, alunele de padure, caju, consumate în cantități moderate (1-2 pumni pe zi), aduc un aport de grăsimi sănătoase.

Legume congelate sau murături

Acestea constituie o variantă sănătoasă pentru ca prin congelare se păstrează calitățile nutritive ale legumelor proaspete, cu excepția vitaminei C care este distrusă când acestea sunt încălzite. Murăturile sunt o variantă rezonabilă pentru asigurarea dozei optime de legume iarna. Murăturile au vitamina C și constituie o garnitură sănătoasă.

Parteneri
De ce nu a venit Florin Salam la priveghiul lui Costel Corduneanu. Manelistul a spus lucrurilor pe nume
Redactia.ro
Ilie Năstase a văzut "bijuteria" de 2,7 milioane € a lui Ion Țiriac și a făcut gluma zilei
Digisport.ro
Istoria neștiută a Gării de Nord din București. De ce a vrut Ceaușescu să o dărâme
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Digi24
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Digi24
Acasă la Andreea Esca. Fiul ei, Aris, le-a arătat tuturor ce obicte ciudate are mama lui acasă / FOTO
Unica.ro
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
EVZ.ro
Cum recunoști carnea alterată. Este extrem de periculoasă pentru sănătate
Spynews
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Capital.ro
Orașul din România prin care trece singurul pârâu termal din țară. Temperatura apei este de 30 de grade Celsius
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
CÂND se dau PENSIILE de PAȘTE. ANUNȚ de la POȘTĂ pentru trei milioane de PENSIONARI
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Soțul Mariei Roman de la Mireasa a fost găsit! Unde se află bărbatul / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro