Mesajele din telefonul tău ar putea să depisteze dacă suferi de anumite afecțiuni. Cercetătorii de la o universitate din Canada afirmă că un program de învățare automată este capabil să te informeze cu privire la acest lucru și să acționezi rapid în direcția aceasta. Ai putea să găsești astfel potențiale semne de avertizare prin modul în care te exprimi în mesaje. Ce alte detalii au scos acum în prim-plan cercetătorii?
Un mesaj text ar putea să te ajute să găsești dacă ai sau nu o afecțiune. Mai exact, te-ar putea ajuta să vezi dacă cineva se confruntă cu tulburarea de stres post-traumatic (PTSD), potrivit unui nou studiu.
Cercetătorii de la o universitate din Canada au afirmat de curând că un program de învățare automată este capabil să ,,citească printre rânduri”.
Forma de inteligență artificială poate să vadă semnele de avertizare prin modul în care oamenii scriu. Specialiștii consideră că acesta ar putea deveni un instrument ieftin și la îndemâna tuturor din domeniul sănătății mintale pentru a detecta și diagnostica toate cazurile de PTSD sau alte tulburări.
Jeff Sawalha, doctorand în psihiatrie, a făcut o analiză a emoțiilor din spatele textelor. Acesta s-a folosit de un set de date care a fost creat de Jonathan Gratch de la Institutul pentru Tehnologii Creative al USC.
Autorii studiului au explicat că analiza sentimentelor are la bază o cantitate mare de date ce sunt clasificate. Modelul a luat o cantitate masivă de texte și le-a sortat în funcție de gânduri pozitive și negative pentru acest model.
„Am vrut să ne uităm strict la analiza sentimentală din acest set de date pentru a vedea dacă putem identifica în mod corespunzător persoanele cu PTSD doar folosind conținutul emoțional al acestor interviuri”, spune Sawalha într-un comunicat al universității.
Mai exact, a fost analizat un eșantion de 250 de interviuri realizate de un intervievator artificial ce a vorbit cu participanții reali prin apeluri de videoconferință. Un număr de 87 de persoane au avut PTSD.
„Acest lucru este în concordanță cu o mare parte din literatura de specialitate din jurul emoțiilor și PTSD. Unii oameni au tendința de a fi neutri, ascunzându-și emoțiile și poate că nu spun prea multe. Și apoi sunt alții care își exprimă emoțiile negative”, spune Sawalha.
„Spre deosebire de un RMN, care necesită o persoană cu experiență pentru a se uita la el, acesta este ceva ce oamenii pot face singuri. Cred că aceasta este probabil direcția în care se îndreaptă medicina, spre mai multe instrumente de screening”, spune Russ Greiner, profesor în cadrul Departamentului de Informatică.