Fasolea bătută este unul dintre cele mai iubite preparate de post, care se pregătește rapid și pentru care nu ai nevoie de prea multe ingrediente. Unul, însă, face minuni cu acest fel de mâncare și îi dă un gust de-a dreotul special. Ce trebuie să adaugi ca să iasă ca la carte.
Dacă nu știi ce să mai gătești de post și te-ai plictisit de preparatele clasice, îți punem la dispoziție un fel de mâncare special, gătit de gospodinele din Ardeal. Este specifică Transilvaniei și are un gust deosebit, spre deosebire de rețeta clasică.
Această fasole bătută, în combinație cu ardei copt și boia de ardei, va surprinde pe oricine are ocazia să o guste. Nu vei da greș cu un asemenea preparat, mai ales dacă urmezi întocmai pașii și folosești ingredientele potrivite.
Rețeta de fasole la cuptor cu ardei și ardei iute copt este foarte simplă și se gătește și foarte repede. Pare complicată, dar sunt doar câteva ingrediente pe listă, motiv pentru care nu vei cheltui nici mulți baji.
Aroma rezultată este excepțională și nu se compară cu alta. Pentru a obține o fasole bătută cu un gust delicios ai nevoie de:
Pentru a pregăti fasolea bătută exact ca în Transilvania, începem cu curățarea și tăierea cepei, care va fi călită împreună cu două linguri de bulion și puțină boia într-o tigaie de calitate. Alegerea între boiaua dulce sau cea iute depinde de preferințele fiecăruia, pentru a obține gustul dorit.
Între timp, spălăm bine fasolea albă sub jet și o punem la fiert într-un vas cu apă, adăugând un praf de sare. Unele gospodine obișnuiesc să adauge și un vârf de linguriță de bicarbonat de sodiu în apa de fiert pentru a accelera procesul de gătire. Dacă omiți, însă, acest pas, nu îți face griji, pentru că rezultatul final nu se va schimba cu nimic.
Între timp, ardeii sunt pregătiți pentru a fi gătiți pe grătar sau copți în cuptor, astfel încât să capete un gust deosebit și o textură plăcută. Poți să îi faci chiar și pe o tablă la foc, însă sunt mult mai gustoși dacă au unde să își lase zeama proprie.
După ce fasolea este fiartă și ceapa este călită, acestea sunt adăugate într-un vas încăpător și mărunțite cu ajutorul unui blender. Unele ardelence aleg să le toace la mână, însă mărunțiți cu atenție își vor lăsa gustul mult mai intens.
Se adaugă ceapa călită cu bulionul, sarea și piperul, iar compoziția rezultată este așezată în bolul de servire, peste care se mai presă boia dulce pentru culoare sau picantă pentru un gust extra intens, în funcție de preferințe.
Pentru a completa această delicioasă mâncare ardelenescă, se toarnă peste ardeii copți o lingură de ulei de floarea-soarelui și una de oțet de mere, pentru a da un ton atât dulce, cât și ușor acru preparatului.
Fasolea bătută poate fi servită alături de pâine caldă sau chiar prăjită, iar pentru cei care doresc să adauge un plus de savoare și pentru cei care nu țin post, peste fasolea bătută se pot adăuga și cârnați afumați sau orice alt tip de carne.
Deși această mâncare este bogată în calorii, gustul său deosebit îi face pe mulți să o considere un adevărat deliciu. Merită încercată când ai poftă de ceva tradițional, mai ales în postul Paștelui.