Acte la preschimbarea permisului: ce documente îți trebuie pentru carnet

În cazul în care trebuie să-ți schimbi permisul auto pentru că ți-a expirat, ar trebui să știi de ce documente ai nevoie.

Nimănui nu îi place să stea la cozile interminabile care apar în astfel de situații (la pașapoarte, medic, permis auto etc), iar scenariul în care ai trecut de marea coadă și realizezi că nu ai documentele necesare este un adevărat coșmar devenit realitate. Pentru a evita o astfel de situație, cel mai bine e să știi exact dinainte ce documente trebuie să prezinți.

În cazul schimbării permisului auto, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să-ți efectuezi vizita medicală, iar după această etapă poți să soliciți eliberarea unui nou permis de conducere.

Cererea se completează la ghișeu, unde se face și dovada plății contravalorii permisului de conducere (68 de lei). Poți să plătești la sediu, online prin internet banking, sau de la orice bancă ai card prin virament către contul deschis de Instituția Prefectului.

În ceea ce privește documentele, trebuie să ai actul de identitate (original și copie), din care trebuie să rezulte că ai domiciliul în România. În schimb, cetățenii străini trebuie să prezinte o carte de rezidență, permis de ședere, certificat de înregistrare însoțit de pașaport. De asemenea, ai nevoie de documentul emis de unitatea medicală care ți-a efectuat consultul.

În cazul în care îți schimbi permisul pentru că este deteriorat sau ți-ai schimbat numele, trebuie să-l predai, iar în cazul pierderii sau furtului, trebuie să menționezi acest lucru în cerere.

Un alt detaliu este legat de persoanele care au fost condamnate și li s-a anulat permisul de conducere. Acestea nu vor da un examen în plus, ci trebuie doar să prezinte toate documentele de mai sus plus hotărârea de dezincriminare.

Sursa: Adevărul
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI