La primele ore ale dimineții trupele rusești declanșau atacul împotriva punctelor stratige ucrainene și înaintau spre capitala Kiev. Bombardamentele, conform primelor informații, făceau victime în rândul soldaților ucraineni, numărul acestora ridicându-se la câteva sute. Imediat după declanșarea ofensivei, Klaus Iohannis convoca la discuții de urgență CSAT-ul, ulterior dând și un comunicat oficial. În cadrul conferinței de presă, după discuțiile din cadrul CSAT, președintele Iohannis spunea că România nu trebuie să se teamă de ce se întâmplă în Ucraina, fiind extrem de bine apărată. În cursul dimineții președintele a stat de vorbă telefonic și cu Volodimir Zelenski.
Situația din Ucraina se schimbă de la o oră la alta, Ultimele informații de la fața locului anunță noi victime în rândul populației ucrainene, dar și în rândul soldaților. Conform CNN, au fot deja confirmate cel puțin 7 pesoane decedate în urma bombardamentelor rusești din apropiere de Kiev. Oficialii ucraineni au declarat că peste 40 de soldați și până la 10 civili au fost uciși de când a început invazia rusă în Ucraina, cu puțin timp înainte de răsărit.
Autoritățile ucrainene anunță că șapte persoane au fost ucise și 17 rănite într-un atac cu rachete asupra unei zone militare la nord-est de capitala Kiev. Primarul orașului Brovary, Ihor Sapozhko, a declarat că atacul a avut loc la ora locală 14:30. În Brovary se află o bază a forțelor speciale ucrainene. Acesta a fost unul dintre mai multe atacuri rusești efectuate joi în apropierea Kievului.
„Putin a început războiul împotriva Ucrainei, împotriva întregii lumi democratice. El vrea să distrugă țara mea, țara noastră, tot ceea ce am construit, tot ceea ce trăim”, a declarat Zelenski într-un mesaj pe Facebook. Uniunea Europeană, Statele Unite, Marea Britanie și o serie de alte țări au condamnat atacurile, promițând să impună mai multe sancțiuni Rusiei.
Se așteaptă ca președintele american Joe Biden să detalieze o serie de sancțiuni în cursul zilei de joi, într-un discurs. Armata rusă a publicat joi o declarație în care susține că nu a vizat orașe ucrainene, afirmând că „populația civilă nu este în pericol”.
Trupele aeriene rusești au preluat controlul asupra aeroportului Antonov, care se află la aproximativ 40 de kilometri distanță de centrul Kievului, Ucraina, potrivit CNN. Ministerul ucrainean de Interne a confirmat că un elicopter rusesc și alte trei elicoptere necunoscute au fost doborâte în regiunea Kievului. În Kiev și Lviv, au fost trase sirenele de alarmă aeriană.
Ca urmare a schimbării situației de facto din Ucriana, Klaus Iohannis a convocat de urgență CSAT-ul, pentru a stabili care vor fi acțiunile României în acest context. Ulterior, la conferința de presă, președintele a dat garanții că România nu are de ce să se teamă, fiind extrem de bine apărată. Tot în cursul acestei dimineți, Klaus Iohannis a scris pe contul său de Twitter că a stat de vorbă cu omologul său ucrainean:
„Am avut o discuție cu președintele Zelenski ca să-l asigur de suportul și solidaritatea în fața agresiunii militare iresponsabile a Rusiei și pentru suveranitatea și integritatea teritoriului Ucrainei.
Ne coordonăm cu partenerii pentru a acorda suport de urgență Ucrainei prin asistență umanitară”, a scris Iohannis pe contul său.
După ședința CSAT, Klaus Iohannis a ținut o conferință de presă în care a anunțat care este situația, din punctul României de vedere, dar și faptul că a stat de vorbă cu liderii occidentali despre ce se întâmplă la ceastă oră în Ucraina.
„În această dimineață, Rusia a ales calea reprobabilă și complet ilegală a violenței armate masive a unui stat independent și suveran. Astăzi, la eforturile comunității internaționale pentru menținerea păcii și dialog, Rusia a răspuns cu rachete care lovesc orașele și obiectivele militare ucrainene. Astăzi, Federația Rusă a ales forța tancurilor în detrimentul vieții cetățenilor. Rusia e agresorul, nu victima, cum încearcă să acrediteze Kremlinul. România condamnă ferm atacul împotriva Ucrainei.
(…)Statutul de membru NATO și al Uniunii Europene, Parteneriatul Strategic solid cu Statele Unite ale Americii constituie o umbrelă de securitate extrem de solidă. Niciodată în istoria noastră nu am fost mai bine protejați în fața oricărei potențiale agresiuni.
Vreau să subliniez foarte clar: România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina! Mai mult, vă asigur că voi lua absolut toate măsurile care se impun, împreună cu Guvernul, Parlamentul României și aliații noștri internaționali, pentru ca securitatea și siguranța cetățenilor români să nu fie sub nicio formă afectate.”, a declarat Klaus Iohannis, după ședința CSAT de astăzi.
Situația este volatilă, spun experții, iar trupele rusești înaintează spre capitala ucraineană, și de la oră la oră sunt anunțate tot mai multe victime în tabăra ucrainenilor.
Conform unor date, sunt peste 900 de refugiați ucraineni anunțați la granița de nord a României, în încercarea de a fugi din fața armatelor rusești. Majoritatea acestora au intrat în România prin nord, pe la Sighetul Marmației, Siret și Racovăț.