Situația militară dintre Rusia și Ucraina pare a fi din ce în ce mai alarmantă. Ce rezerve au trimis rușii la granița cu statul ucrainean, în urmă cu puțin timp. Oficialii americani sunt de părere că acest gest reprezintă un indicator principal al pregătirilor militare făcute de către oficialii de la Moscova. Despre ce este vorba.
Rușii au hotărât să trimită, la granița cu Rusia, rezerve de sânge împreună cu alte materiale medicale, care le-ar permite să trateze victimele, într-un alt indicator cheie al pregătirii militare a Moscovei, au declarat trei oficiali americani pentru Reuters.
Autoritățile din Statele Unite ale Americii sunt de părere că rezervele de sânge, precum celelalte materiale medicale pregătie pentru Ucraina, pot determina faptul că Moscova ar fi pregătită să invadeze Kievul, dacă președintele rus Vladimir Putin ar decide să facă acest lucru.
Dezvăluirea proviziilor de sânge de către oficialii Statelor Unite, vorbind sub condiția anonimatului, adaugă un alt context la avertismentele făcute de către autoritățile americane, conform cărora Rusia s-ar putea pregăti pentru o nouă invazie a Ucrainei, dat fiind faptul că, în aceste momente, sunt prezenți peste 100.000 de soldați în apropierea granițelor sale.
Președintele american Joe Biden și secretarul de stat american Antony Blinken au declarat că Rusia ar putea lansa un nou atac asupra Ucrainei „ în foarte scurt timp”.
Pentagonul a recunoscut anterior desfășurarea „suportului medical” ca parte a dezvoltării Rusiei. Dar dezvăluirea proviziilor de sânge adaugă un nivel de detaliu despre care experții spun că este esențial pentru a determina pregătirea militară a Rusiei.
„Nu garantează că va avea loc un alt atac, dar nu veți executa un alt atac decât dacă aveți asta în mână”, a spus Ben Hodges, un general-locotenent în retragere din SUA, aflat acum la Institutul de cercetare Centrul pentru Analiza Politicii Europene.
Oficialii ruși au negat, în mai multe rânduri, că ar avea vreun gând de a invada statul ucrainean. Cu toate acestea, Moscova pare să se simtă amenințată de legăturile strânse pe care oficialii de la Kiev le au cu puterile occidentale.
În urmă cu opt ani, Rusia a obținut Crimeea și a susținut forțele separatiste care au preluat controlul asupra unor mari părți din estul Ucrainei.
Cererile de securitate ale Rusiei, prezentate în decembrie 2021, includ încetarea extinderii NATO ulterioare, împiedicând Ucrainei să i se alăture și retragerea forțelor și armamentului alianței din țările est-europene care s-au alăturat după Războiul Rece.
Vineri, 28 ianaurie, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Statele Unite ale Americii și NATO nu au abordat principalele cereri de securitate ale Rusiei în confruntarea cu Ucraina.