Cifrele din ultima perioadă, cu privire la puterea de cumpărare a celor aproape 5 milioane de pensionari a scăzut. Afirmația îi aparține ministrului Muncii, Marius Budăi. Același ministru a vorbit și despre discuțiile avute cu Banca Mondială referitor la majorările pensiilor. Una din concluzii a fost faptul că Banca Mondială a reiterat sprijinul său pentru România pe această temă.
Economia României s-a contractat cu 3,9% în 2020, una dintre cele mai mici contracții din Uniunea Europeană (UE), și și-a revenit puternic, cu 6,5%, în prima jumătate a anului 2021. Deficitul bugetar a urcat la 9,2 la sută din PIB la sfârșitul anului 2020 și a rămas ridicat în 2021.
Ulterior, România a înregistrat un deficit al bugetului de stat de 21670,10 milioane lei în luna martie a anului 2022, ceea ce a dus la o rată ridicată a inflației.
Pe aceste considerente, deloc de neglijat, Marius Budăi declară că puterea de cumpărare a pensionarilor s-a diminuat considerabil, iar procentele sunt alarmante:
„În mod clar a pierdut undeva la 7-8% numai prin majorările de preţuri care s-au întâmplat până acum. Dacă lucrurile vor continua pierderile vor fi şi mai mari.
Dacă ar fi să cuantificăm şi majorarea de 10% de la început de an suntem cumva cu puterea de cumpărare apărată. Nu ştim ce se întâmplă în continuare. Avem previziuni, dar trebuie să fim foarte atenți la cifre şi să intervenim”, declară Marius Budăi.
Zilele acestea Ministrul Marius Budăi, alături de o delagație guvernamentală, a stat la masa discuțiilor cu reprezentanții Băncii Mondiale. Tema de discuție a fost proiectul de majorare a pensiilor și o posibilă renegociere a procentului din PIB cu Comisia Europeană.
Banca Mondială este parte din aceste proiecte inițiate de Comisia Europeană privind ajutorarea statelor membre după pandemie.
Concluzia enunțată de Marius Budăi a fost că Banca Mondială este de acord cu ceea ce se dorește. În același timp, și-a reiterat sprijinul față de România și față de reformele din sistemul de pensii.
„Am avut discuții repetate în care le-am explicat pe cifre raționamentul susținut de PSD de când am luat ministerul că acel 9,4% nu este îndestulător în primul rând pentru a rezolva inechitățile din sistem, după care să putem majora veniturile seniorilor acestei ţări pentru că, cu inflație sau fără inflație puterea de cumpărare a părinților şi bunicilor noştri este încă mică în România şi mai avem mult de lucru.
Le-am explicat de ce nu poate există o sustenabilitate a sistemului de pensii din România. Le-am explicat că noi în România avem în ţări Uniunea Europeană între 4-5 milioane de cetăţeni români care au fost pregătiţi în România pe cheltuiala României, contribuie la PIB-ul altor ţări şi contribuie la sistemele de pensii de acolo şi nu în România.
Au înțeles foarte bine de ce avem nevoie de sprijin în mediul de afaceri să atragem acea forță de muncă greu angajabilă.”, a mai spus Marius Budăi.
Revenind la discuțiile tensionate pe marginea procentului de 9,5 din PIB inclus în PNRR, Marius Budăi a reiterat ideea că cei care au făcut proiectul inițial au greșit extrem de grav. În același timp, a mai declarat că membrii CE nu sunt refractari la ideea de rediscutare, ci la modul cum a fost elaborat proiectul de partea românească:
„Nu Comisia Europeană este un zid în faţa noastră, ci noi care am scris bazaconii în PNRR suntem un zid în faţa cetăţenilor. Eu nu o să obosesc să explic atât timp cât am susținerea lui Marcel Ciolacu şi a PSD.
(…) Vorbim de o flexibilizare care se poate face. Am spus şi repet că nu voi semna o reformă care va sărăci poporul român.”, a conchis ministrul Budăi.
Dacă vor exista sau nu creșteri substanțiale ale pensiilor, singurul în măsură să dea un răspuns concret este ministrul Muncii Marius Budăi, care a specificat faptul că, în acest moment, sistemul a ajuns exact la procetul specificat în PNRR:
„Noi suntem acum cu toate pensiile, inclusiv cele din apărare şi sistemul public suntem la 9.3% -9,4%. În cadrul reformei avem un jalon pentru a rezolva inechitățile din sistemul de pensii care se face în doi pași: 1 este vorba de actul normativ care poate fi îmbunătățit, dacă este cazul, iar al doilea caz este impactul bugetar.
Iar noi dacă suntem deja la 9,4% unde Dumnezeu să mai încapă rezolvarea inechităților şi apoi ridicarea nivelului de trai? (…)
Am spus foarte clar că pe măsură ce înaintam cu asistența tehnică de la Banca Mondială cu jaloanele îndeplinite şi cu reforma construită vom avea şi discuțiile finale cu Comisia Europeană. Eu sper până la sfârşitul anului să încheiem această negociere”, a făcut prezicări ministrul Marius Budăi.
Rămâne de văzut care vor fi acordurile, într-un final, cu CE, și dacă se vor accepta la Burxelles cerințele ministerului și ale guvernului României.