Ce a spus Florin Cîțu despre noile restricții din România. Ce se întâmplă, de fapt, în alte țări europene

Ce a spus Florin Cîțu despre noile restricții din România. Ce se întâmplă, de fapt, în alte țări europene
Florin Cîțu vorbește de restricțiile din Europa

Noile restricții impuse de CNSU au cam nemulțumit pe toată lumea. Mare parte din restricții sunt ca și cele de până acum. Cel puțin în ceea ce privește sistemul de predare în școli. Singurele modificări au fost la ora până la care ne putem deplasa. Premierul Florin Cîțu a încercat să justifice noile restricții și prelungirea stării de alertă pe Facebook.

Florin Cîțu vorbește de cele mai relaxate restricții din Europa

În contxtul evoluției situației la nivel european, noile restricții din România, în opinia premierului Florin Cîțu, sunt cele mai relaxate. Cu toate astea nu prea s-a modificat nimic, exceptând ora de deplasare, care a trecut de la 23:00 la 22:00. Într-o postare recentă pe Facebook premierul Florin Cîțu a încercat să justifice deciziile luate ieri în ședința CNSU.

”Măsurile implementate de România în contextul pandemiei de coronavirus sunt printre cele mai relaxate din Europa.

Şi vă mulţumesc vouă pentru asta, pentru că aţi fost responsabili. Hai să continuăm aşa! Doar împreună putem învinge pandemia”, a scris premierul Florin Cîțu pe Facebook.

În postarea cu pricina, ca și justificare, premierul a postat și listă întreagă cu alte state europene și deciziile de restricție impuse de guvernele satelor respective, mai ales cele legat de deplasarea pe timpul nopții.

Lista cuprinde 21 de state în care restricțiile de a circula pe timpul nopții sunt și mai drastice decât cele impuse pe 10 martie la ședința CNSU. În același context premierul Florin Cîțu, după ședința de ieri, declara:

 „Nu. Este cea mai importantă măsură. Magazinele rămân deschise până la ora 21,00. Au fost propuneri cu mai multe restricţii, nu le-am acceptat, de închidere a mall-urilor în weekend şi aşa mai departe. Nu mergem în direcţia asta, eu ştiu că există mai multe persoane care încearcă să restricţioneze, eu cred că în momentul ăsta România se descurcă foarte bine.

O să avem o lună cu mai multe doze de vaccin, cu 2,6 milioane în această lună, 3,1, cel puţin în luna aprilie, deci campania merge foarte bine. (…) Eu nu sunt de acord cu închiderea mall-urilor. Propunerea a venit de la specialişti în epidemiologie, dar nu suntem de acord în acest moment.”, declara Florin Cîțu ieri.

Restricții și mai dure în Europa

Conform listei publicate, care cuprinde 21 de state europene, orele de interdicție de circulație seara sunt mult mai dure. Astfel se face ,de exemplu, că în Austria interdicția este între orele 20:00 – 06:00 dimineața. În Franța interdicția de deplasare este cea mai dură, cuprinsă între orele 18:00 și 06:00 dimineața.

În restul țărilor din lista publicată de premierul Florin Cîțu, intervalul este asemănător celui românesc, cuprins între 21:00, respectiv 23:00 și 05:00 dimineața. Singurl stat unde nu se circulă deloc, indiferent de oră, este Lituania, până pe 15 martie. (vezi galerie) În Germania sunt stabilite intervale orare stricte de circulație, conform listei publicate de premier.

Scenariul roșu nu modifică sistemul de predare în școli

Încă de la finele săptămânii trecute era anunțată intrarea în scenariul roșu a patru județe și Capitala. Odată cu aceste modificări sistemul de predare în școli nu s-a modificat, rămânând același ca și înainte. Adică clasele 0-4 și anii terminali, a VIII-a șia XII-a merg în continuare fizic la ore, iar ceilalți rămân în sistemul de predare online.

Singura schimbre notabilă, așa cum relatam mai devreme, a fost cea a orei de deplasare pe timpul nopții, fiind schimbată de la 23:00 la 22:00 până la ora 5 dimineața.

Pe toată această perioadă va fi obligatoriu să avem asupra noastră declarația pe propria răspundere, o delegație de la angajator și un motiv întemeiat pentru a circula după ora 22:00. În caz contrar există riscul de a fi amendați de organele de poliție, conform legislației de urgență în vioare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI