Boicotarea firmelor austriece este o acțiune promovată de unii dintre poiticienii români, dar în același timp, respinsă de alții. După refuzul Austriei privind aderarea României la Spațiul Schengen, mulți cetățeni, politicieni și persoane publice au criticat dur această decizie, mai ales pentru faptul că a fost una nedreaptă. În urmă cu puțin timp, premierul Nicolae Ciucă a fost pus în fața unei întrebări menite să le arate oamenilor care este poziția sa față de această acțiune de boicot.
Premierul României este unul dintre politicienii renumiți pentru transparența sa, dar și pentru discreție. Cu toate acestea, există momente în care oficialul nu se poate sustrage atunci când este vorba despre niște explicații publice prin intermediul cărora, poporul român să îi cunoască intențiile și poziția față de anumite probleme cu care se confruntă țara.
Joi seară, Nicolae Ciucă a fost întrebat de jurnaliști dacă intenționează să-și închidă contul pe care îl are deschis la o bancă austriacă. Acesta a oferit un răspuns evaziz, lăsând de înțeles că trece printr-o perioadă foarte aglomerată, care nu îi permite nici măcar să ajungă acasă.
”Ca să fac această operaţiune, trebuie să am timp să ajung la bancă. Până acum n-am avut timp nici să ajung acasă”, a dezvăluit premierul.
Jurnaliștii nu au lăsat lucrurile așa, astfel că au insistat cu întrebările legate de acest subiect. Într-un final, Nicolae Ciucă a transmis că „Voi lua o decizie în acest sens”.
În urma valului de reacții acide apărut în urma veto-ului Austriei privind aderarea României la Spațiul Schengen, Nicolae Ciucă și-a exprimat dezacordul în acest sens, însă a declarat că această problemă ar trebui rezolvată pe cale oficială, diplomatică, neîncurajând acțiunea de boicot în nicio direcție. Mai mult, premierul României a calificat această decizie ca fiind nedreaptă, având în vedere toate demersurile și eforturile făcute de autoritățile române.
„Este o situaţie dificilă pentru noi, pe care am recepţionat-o fără să ne fi aşteptat şi, în continuare, considerăm că decizia de a nu fi fost acceptaţi în spaţiul Schengen a fost o decizie nedreaptă faţă de demersurile şi eforturile care au fost făcute de către cetăţenii români şi de către autorităţile române.
Ceea ce se întâmplă referitor la modul în care ne poziţionăm faţă de autorităţile austriece, o facem pe cale diplomatică şi pe relaţia oficială, fără niciun fel de alte aspecte care să lase loc de interpretare, iar în ceea ce priveşte decizia pe care o ia fiecare cetăţean în parte, este o decizie pe care o respectăm, fără să avem un comportament, o atitudine de a încuraja într-un fel sau altul poziţionarea faţă de o companie sau alta care aparţin statului austriac”, a declarat Ciucă, într-o conferinţă de presă susţinută la Paris.
Nu aceeași abordare a avut-o și europarlamentarul PNL, Rareș Bogdan, care a făcut apel public către companiile de stat să-și închidă conturile la băncile deținute de companii austriece, subliniind „comportamentul Austriei sfidător, revoltător, agresiv și nesimțit la adresa României”.
„Ceea ce a făcut Austria astăzi este o sfidare la adresa României, a bunelor relaţii ale României, iar cancelarul Karl Nehammer şi ministrul Gerhard Karner şi-au izolat ţara într-un mod incalificabil. Au venit cu argumente false, au minţit, au afirmat că au fost în ultimii ani presiuni pe firmele Schweinhofer şi OMV”, a declarat Rareș Bogdan.