Ce a putut spune Dana Budeanu despre victoria lui Viktor Orbán: „Vizitele ca sclavii la Bruxelles nu pot plăti facturile la gaze”

de: Ștefan R. Apostol
04 04. 2022

Ieri Ungaria a avut parte de noi alegeri generale. Dar, în opinia analiștilor, alegerile din Ungaria pot declanșa următoarea criză pentru UE. Ultimele sondaje de opinie pentru alegerile generale din Ungaria indicau o cursă strânsă. Cursa dintre partidul Fidesz al lui Viktor Orbán și coaliția de șase partide de opoziție condusă de Péter Márki-Zay, a ajuns la final. Rezultatele preliminare l-au dat câștigător, încă odată, pe Viktor Orbán. Dar, așa cum era de așteptat, au apărut și analizele și comentariile pe marginea acestei noi victorii. Printre cei care și-au spus părerea a fost și, deja binecunoscuta, Dana Budeanu, într-un editorial dedicat exclusiv lui Viktor Orbán.

Viktor Orbán câștigător fără drept de apel în Ungaria

Liderul autoritar al Ungariei și aliat de lungă durată al Rusiei, Viktor Orbán, a obținut duminică un al patrulea mandat consecutiv, după o victorie electorală zdrobitoare pe care a prezentat-o ca pe o respingere a liberalismului, a Uniunii Europene și a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Partidul Fidesz al lui Orbán și-a consolidat poziția în Parlament, în ciuda previziunilor care anunțau o cursă strânsă. Acesta a obținut 53% din voturi. Aproape toate buletinele de vot au fost numărate. Numărul a fost suficient pentru un avans impunător față de coaliția partidelor de opoziție.

Campania electorală a fost dominată de invazia Moscovei în Ucraina. A pus sub semnul întrebării lunga asociere a lui Orbán cu președintele rus Vladimir Putin. În discursul său, Viktor Orbán l-a numit pe președintele Ucrainei unul dintre adversarii pe care a trebuit să îi învingă în timpul campaniei.

Ungaria este puternic dependentă de energia rusă, iar Orbán a evitat să condamne asaltul lui Putin asupra statului vecin. Astfel a complicat eforturile UE de a prezenta un front unit împotriva acestuia. Putin l-a felicitat pe Orbán pentru victorie, a declarat luni un purtător de cuvânt al Kremlinului, adăugând: „În ciuda situației internaționale dificile, dezvoltarea în continuare a parteneriatului bilateral răspunde pe deplin intereselor Rusiei și Ungariei”.

Dana Budeanu: „Vizitele ca sclavii la Bruxelles nu pot plăti facturile la gaze”

Așa cum scriam la început, noua victorie a lui Viktor Orbán pune în dificultate Europa. Un declarat susținător al liderului de la Kremlin, Viktor Orbán poate deveni un alt obstacol în această parte a Europei, în eforturile occidentalilor de a pune presiune pe Putin. Printre cei care au pus astfel problema s-a aflat și Dana Budeanu, care a scris un editorial pentru cei de la Știri pe surse:

„Orbán face parte din liga politicienilor care au demonstrat că se poate să lupţi şi să guvernezi pentru poporul tău. Spre deosebire de alţii, are şi un discurs naţionalist bine calibrat, adaptat vremurilor contemporane. A reuşit să creeze o emulaţie naţionalistă la nivel de societate prin controlul mediatic exercitat. Economic este foarte implicat şi da, o gamă largă de prieteni ai săi se îmbogăţesc vizibil în ultimii zece ani. Dar asta, nu interesează pe nimeni.

Oamenilor le este indiferent că miliardarii sunt prietenii lui Orban sau corporaţii internaţionale. Pe tine te-ar interesa? (..) Oamenilor le este indiferent că miliardarii sunt prietenii lui Orban sau corporaţii internaţionale. Pe tine te-ar interesa? Laudele din FT sau Economist nu ţin de foame. Vizitele de curtoazie că sclavii la Bruxelles nu pot plăti facturile la gaze. Aceasta este unica realitate pe care Occidentul dărâmat de postmodernistul ultimilor 20 de ani o ignora dispreţuitor.”, scrie Dana Budeanu.

O relație spinoasă cu UE

Viktor Orbán a obținut un control strâns asupra sistemului judiciar, a mass-mediei și a instituțiilor de învățământ din Ungaria în timpul celor 12 ani de mandat, care urmează să fie prelungit până în 2026. El a promovat o legislație care vizează migranții și comunitatea LGBTQ+ și a vorbit despre intenția sa de a construi un stat neliberal în cadrul UE.

Criticii se plâng de mult timp că a înclinat terenul de joc politic împotriva adversarilor săi. Luna trecută, Biroul European pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (OSCE) a recomandat o operațiune de monitorizare internațională la scară largă a scrutinului din 3 aprilie, o măsură rară pentru un stat UE, după ce a evaluat afirmațiile privind „o deteriorare generală a condițiilor pentru alegeri democratice”. Însă, după victoria zdrobitoare de duminică, este puțin probabil ca Ungaria să revină de pe cursul său de coliziune cu conducerea de la Bruxelles.

„Întreaga lume a putut vedea în această seară la Budapesta că politica creștin-democrată, politica conservatoare și politica naționalistă au câștigat.

Mesajul nostru pentru Europa este că nu este vorba de trecut, ci de viitor. Acesta va fi viitorul nostru european comun.”,  a declarat Viktor Orbán duminică seara.

Citește și: Viktor Orban, mesaj acid la adresa lui Volodimir Zelenski după câștigarea alegerilor parlamentare din Ungaria. Cum l-a numit premierul ungar pe liderul ucrainean

Viktor Orbán a sprijinit majoritatea sancțiunilor UE împotriva Rusiei

De la invazia Rusiei în Ucraina, Orbán a făcut campanie în principal pe o platformă de menținere a trupelor și armelor Ungariei în afara conflictului. El a sprijinit majoritatea sancțiunilor UE împotriva Rusiei de când aceasta a invadat Ucraina, dar a rezistat să meargă mai departe și s-a prezentat în fața alegătorilor ca un pacificator.

Miercuri, ministrul său de externe a acuzat guvernul ucrainean că se coordonează cu partidele de opoziție din Ungaria, fără să citeze dovezi. Opoziția l-a criticat pentru poziția sa. „Putin reconstruiește imperiul sovietic, iar Orbán doar privește cu calm strategic”, a declarat liderul opoziției, Marki-Zai, la un miting din martie, potrivit Reuters.

Chiar și înainte de invazie, Viktor Orbán a avut o relație spinoasă cu UE. Guvernul său a fost criticat de înalte personalități din cadrul blocului. Mai ales legat de ceea ce privește problemele legate de statul de drept. La începutul acestui an, instanța supremă europeană a permis UE să blocheze finanțarea Ungariei și Poloniei pentru încălcarea drepturilor democratice.

Premierul maghiar și cruciadele sale

Cruciada împotriva valorilor liberale occidentale a constituit, de asemenea, un element central al mandatului premierului Viktor Orbán,. Duminică a avut loc un referendum cu privire la controversata sa lege care interzice materialele educaționale și programele pentru copii considerate a promova homosexualitatea și schimbarea de sex.

Grupurile pentru drepturile LGBTQ au încurajat alegătorii să își strice buletinele de vot. Demersul era pentru pentru a împiedica atingerea pragului necesar pentru a fi considerat valid. Tactica pare să fi funcționat. Cei care au răspuns s-au poziționat în cea mai mare parte de partea guvernului. Astfel, au fost exprimate doar 3,5 milioane de voturi valide. Au fost mai puțin decât cele 4,1 milioane necesare pentru validarea referendumului.

Dar legea lui Viktor Orbán, pe care acesta o prezintă ca pe o măsură de „protecție a copiilor”, este deja în vigoare. Srutinul a fost considerat simbolic. Anterior, Orban a încadrat un referendum din 2016 privind cotele de migranți ca fiind o victorie, chiar dacă a fost la fel de invalid. Acum grupurile pentru drepturile omului se tem că va folosi rezultatele acestui scrutin pentru a viza și mai mult comunitatea LGBTQ.