24 nov. 2022 | 10:20

Ce a păţit un român după ce ar fi plătit cu cardul cumpărăturile de la Lidl. Bărbatul a făcut imediat plângere la Poliţie

Știri Locale
Ce a păţit un român după ce ar fi plătit cu cardul cumpărăturile de la Lidl. Bărbatul a făcut imediat plângere la Poliţie
Datele de pe cardul de debit pot fi furate în mai multe moduri!

De cele mai multe ori oamenii plătesc cu cardul de debit în magazinele alimentare. La prima vedere poate părea o idee bună. Dar, nu trebie să ne încredem în sistemel de securitate oferite de bănci la aceste plăți. Dovada stă în ceea ce a păţit un român după ce ar fi plătit cu cardul de debit cumpărăturile de la Lidl.

Datele de pe cardul de debit pot fi furate în mai multe moduri!

Problema nu constă în utilizarea cardului de debit. Problema constă în lupta împotriva taxelor frauduloase atunci când datele cardului tău sunt furate. Acest lucru se poate întâmpla în mai multe moduri.

Există astăzi dispozitive de skimmere a cardurilor instalate la bancomate și la pompele de benzină. Mai există varianta ca angajații magazinelor care vă trec cardul de două ori, o dată în casa de marcat și o dată pe un mic dispozitiv de skimming.

PIN-urile pot fi înregistrate cu ajutorul unor mici camere web ascunse, pe care se pot  cumpăra pentru mai puțin decât un latte de soia. Dacă vă folosiți cardul de debit pentru cumpărături online, magazinul online poate fi spart, iar detaliile cardului de debit pot fi furate.

În cazul cardurilor de credit, poți raporta cheltuielile frauduloase într-o anumită perioadă de timp și acestea vor fi anulate. Spre deosebire de cardurile de credit, majoritatea băncilor te vor considera responsabil pentru orice cheltuieli frauduloase de pe cardul  de debit. Acest lucru înseamnă că nu poți suna și anula pur și simplu aceste cheltuieli. Poți fi răspunzător până la, și, eventual, dincolo de soldul contului tău curent.

Dar, iată că un nou caz atrage atenția asupra sistemelor de securitate oferite de bănci, în cazul cumpărăturilor directe din supermarketuri, precum este și cazul unui român care a plătit cu cardul într-un magazin Lidl.

Vezi și:  Ce trebuie să faci imediat dacă ți-ai pierdut sau ți-a fost furat cardul în străinătate. Pașii pe care trebuie să îi urmezi

A rămas fără bani după ce ar fi plătit cu cardul cumpărăturile de la Lidl

Conform presei locale din Satu-Mare, un client și-a făcut cumpărăturile într-un magazin Lidl din oraș, folosind cardul de debit. Ulterior, românul a constatat că ar fi rămas fără bani, iar asta după ce ar fi plătit cu cardul de debit cumpărăturile de la Lidl.

Omul a luat legătura cu banca emitentă a cardului, denunțând lipsa sumei de 1.493 de lei. Cu toate astea, banca spune că nu la Lidl s-ar fi întâmplat. Reprezentanții băncii susțin că ar fi rămas fără bani după ce acesta ar fi accesat un link malițios.

Partea interesantă a acestei situații, este că în timp ce păgubitul era în dialog cu banca, se făceau cel puțin două tranzacții de pe cardul de debit. Amândouă tranzacțiile erau făcute către SP Estanco Alicante – Spania, valoarea totală fiind exact 1,493 de lei. Dar, spune victima, tranzacțiile erau făcute exact în aceeași zi, la câteva ore, după ce plătise cu cardul într-un magazin Lidl.

„La solicitarea Poliției, reprezentanții BCR au precizat că suspectează că persoana vătămată a accesat un link, primit printr-un mesaj SMS pentru înrolarea cardului în Google Pay, unde a introdus informații confidențiale.”, spune publicația PresaSM.

Vezi și: Cum poţi fi păcălit la LIDL sau Kaufland. Ce faci dacă ţi se iau mai mulţi bani de pe card. Detaliul care trebuie cunoscut de toţi clienţii

Modalități simple și gratuite de a vă proteja cardul de debit

Deși situația nu este una plăcută, iar răspunsul băncii ar putea, sau nu, să fie adevărat, există variante de a-ți securiza cardul, după cum urmează:

Nu folosiți cardul de debit pentru a plăti lucruri

Pur și simplu nu plătii cu cardul de debit. Cărțile de credit sunt o modalitate convenabilă de plată și poți chiar colecta puncte. Unele magazine  preferă cardurile de debit, iar unele magazine de cartier nu acceptă carduri de credit sub o anumită sumă, în aceste cazuri, plătește în numerar.

Dacă nu ai un scor de credit suficient de bun, la  un card de credit securizat, care te protejează la fel de bine și-ți consolidează creditul, încearcă să achiți cardul de credit în fiecare lună pentru a-ți controla cheltuielile și a economisi bani pe comisioane.

Configurați o alertă pentru tranzacțiile cu cardul

Descarcă aplicația de online banking și verifică setările. Cele mai multe aplicații au acum o secțiune numită alerte care te notifică despre depuneri sau sold scăzut.

Caută o alertă pe care scrie „alertă pentru tranzacții peste” și setează suma la zero. Acest lucru înseamnă că vei primi o notificare pe telefon de fiecare dată când cardul este utilizat

În acest fel, știi în clipa în care se întâmplă ceva rău și poți reacționa rapid.

Blocați cardul de debit atunci când nu folosiți un bancomat

De asemenea, în aplicația de online banking, caută funcția de blocare temporară a cardului de debit. Blohează cardul și deblochează-l pentru scurt timp doar atunci când mergi la un bancomat.

Este o utilizare mai bună a timpului tău și nu durează mai mult decât să verifici dacă ai un e-mail nou.

Asta este tot. Cardul tău de debit este acum în siguranță și poți trăi fericit până la adânci bătrâneți!

PlaySport
Victoria, CĂRATĂ ÎN SPATE de David Beckham! S-a distrat până n-a mai putut să stea în picioare: Cum au fost surprinși
Ego.ro
Imaginile indecente cu Elena Udrea au ajuns pe internet! Doar iubitul o vede așa FOTO
Ego.ro
TE SPERII! Cum arată cele mai apetisante femei din România fără machiaj. ȘOC TOTAL FOTO
Digi24
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui Hitler, de ziua lui, dar nu știau ce se află acum în clădire
Cancan.ro
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine, mersi!
Stirile PROTV
Cine sunt cei șapte politicieni care se bat pe funcția de președinte al Comisiei Europene, în locul Ursulei von der Leyen
Romania TV
Adrian „Beleaua” Corduneanu dă cărțile pe față după moartea lui Costel cel Mare
Capital.ro
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Adevarul
„Uită-mă“, drogul violului: greu de depistat din cauza amneziei pe care o provoacă victimelor. Ce măsuri ia Occidentul
BZI.ro
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO
Spynews.ro
Cristina Cioran se pregătește de o nouă confruntare cu fostul iubit! Ce urmează să se întâmple mâine: „Un infractor dovedit, cu atâtea dosare...” / VIDEO
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
Top 10 filme cu Amza Pellea. Actorul, un TITAN al cinematografiei românești
Parteneri
Povestea bizară a familiei care se deplasează doar în patru labe. Care e explicația
Redactia.ro
Și-a recuperat portofelul după opt luni și a rămas fără cuvinte când a văzut ce e în el: ”Nu s-ar întâmpla nicăieri în lume”
Digisport.ro
Zodii care vor cunoaște succesul și fericirea după Luna plină din 24 aprilie. Reușitele vor fi la tot pasul
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4 ani i-a dat de gol pe autori
Digi24
Rusia, enervată de ajutorul militar american pentru Ucraina, spune că SUA vor fi „umilite la fel ca în Vietnam sau în Afganistan”
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Adrian „Beleaua” Corduneanu a lămurit situația! De ce sicriul lui Costel Corduneanu a fost închis. Nu fratele interlopului va prelua șefia clanului
Spynews
NOUĂ LEGE pentru posesorii de mașini din România. Schimbare radicală pentru șoferi
Capital.ro
Trei situații în care nu ar trebui să vă spălaţi pe dinți. Un stomatolog a ajuns viral cu aceste explicaţii
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
PENSIE MAI MARE! De la 1 SEPTEMBRIE să le luăm în calcul la calculul pensiilor
Mediaflux
Cristina Cioran se pregătește de o nouă confruntare cu fostul iubit! Ce urmează să se întâmple mâine: „Un infractor dovedit, cu atâtea dosare...” / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Unde ar fi fost găsit soțul Mariei Roman, conform surselor Antena Stars. Bărbatul a fost dat dispărut pe 16 aprilie
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro