Medicii români pleacă tot mai des din România pentru a își practica meseria în alte țări în care profesia lor este mai bine plătită și mai respectată.
În timp medicii români aleg să meargă peste hotare, străinii vin în România pentru a face studiile medicale, iar asta pentru că este mult mai ieftin decât alte locuri din Europa.
Un medic nigerian a obținut o diplomă în România. El a decis să plece în Irlanda ca să profeseze. A fost angajat la o maternitate din orașul irlandez Limerik.
La puțin timp după ce a fost angajat, conducerea spitalului a ajuns la concluzia că medicul nu deține nici măcar cele mai de bază cunoștiințe în medicină.
Medicul Francis Megwa a fost angajat între 9 iulie și 14 august 2018, iar în această perioadă i-a uimit pe șefii lui.
El nu a fost în stare să aplice lucrurile învățate, arătând că nu are deloc competențe în privința obținerii și analizării istoricelor medicale.
Mai mult, el a arătat o lipsă de înțelegere cuprivire la stabilirea unor diagnostice privind o serie de simptome. Nu a fost capabil să pună o branulă și nu a știut ce medicamente să prescrie pacienților.
Directorul maternității a pus la îndoială faptul că medicul ar fi terminat facultatea, așa că a dispus deschiderea unei anchete interne.
Un reprezentant al Consiliul Medical a anunțat că medicul și-a obținut calificarea în 2015, la o universitate din România.
Nigerianul a fost stagiar 4 luni într-un spital privat din România, apoi a fost voluntar 2 luni într-un spital de urgență din București.
După o pauză de un an, el a obținut un post de observator într-un spital din Scoția.
El nu avusese niciodată un loc de muncă plătit ca medic calificat. Comitetul de anchetă a descoperit că acesta nu era acreditat nici în România, nici în Nigeria.
El a fost, totuși, înscris în registrul general din Irlanda în octombrie 2017.
“Cunoștințele lui erau mai puține decât întâlnisem vreodată. A absolvit o facultate de medicină din România, dar nu era înregistrat în România și nici nu era înregistrat ca medic în Nigeria, unde era cetățean. El a fost refuzat pentru înregistrare în Marea Britanie, care încă făcea parte din Uniunea Europeană la acea vreme”, a afirmat dr. Burke.