Ce a pățit un bărbat după ce a mâncat zilnic jeleuri de lemn dulce. Atenție, nu face ca el!

Ce a pățit un bărbat după ce a mâncat zilnic jeleuri de lemn dulce. Atenție, nu face ca el!
A mancat zilnic jeleuri din lemn dulce. Ce a patit

Pasiunea unui lucrător în construcții din Massachusetts pentru jeleuri de lemn dulce a ajuns să îl ucidă, au spus medicii, potrivit The Independent. 

Ce a pățit un bărbat după ce a mâncat zilnic jeleuri de lemn dulce

Acesta obișnuia să consume o pungă și jumătate pe zi, vreme de câteva săptămâni. Și-a dezechilibrat organismul și a făcut stop cardiac.

„Chiar și o cantitate mică de lemn dulce pe care o consumați vă poate crește tensiunea arterială“, a spus dr. Neel Butala, cardiolog la Massachusetts General Hospital, care a notat cazul bărbatului în revista New England Journal of Medicine.

Cauza este acidul glicirizic, regăsit în lemn dulce și în alte alimente și suplimente alimentare. El poate să scadă nivelul de potasiu din organism și poate dezechilibra și nivelul altor minerale sau electroliți. Astfel că consumul a numai 60 de grame de lemn dulce negru pe zi vreme de 2 saptamani poate să dea probleme cardiace, mai ales la cei de peste 40 de ani, spune Agenţia Federală pentru Hrană şi Medicamente a Statelor Unite (FDA).

„Asta este valabil nu doar la jeleurile de lemn dulce. Este valabil la orice jeleuri, ceaiuri de lemn dulce sau multe alte produse pe care le consumăm zi de zi. Chiar și unele sortimente de bere, de exemplu cele belgiene, au acest compus în ele. La fel şi tutunul de mestecat“, a declarat dr. Robert Eckel, cardiolog al Universității din Colorado, dar și fost președinte al American Heart Association.

Atenție la eticheta produselor!

Cu toate acestea, moartea bărbatului din Massachusetts a fost un caz extrem. El trecuse de la jeleurile cu aromă de fructe la cele de lemn dulce negru cu câteva săptămâni înainte să moară. Pur și simplu a căzut din picioare în timp ce lua prânzul într-un fast-food. Specialiștii i-au descoperit un nivel scăzut de potasiu, fapt care a dus la dereglări de ritm cardiac și altele. Medicii de la ambulanță au reușit însă să îl resusciteze, însă a murit la spital, a doua zi.

Agenţia Federală pentru Hrană şi Medicamente a Statelor Unite permite un conținut de 3,1% de acid glicirizic într-un aliment, însă în cazul multor bomboane sau produse din lemn dulce nu se specifică pe ambalajele produselor care este nivelul de acid glicirizic pe gram de produs, dar medicii au anunțat cazul bărbatului la FDA pentru a atrage atenția asupra riscurilor. În consecință, purtătorul de cuvânt al companiei Hershey, cea care produce jeleurile de lemn dulce Twizzlers a spus că „toate produsele noastre sunt sigure și în deplină conformitate cu reglementările FDA“, amintind că toate alimentele, inclusiv dulciurile, „ar trebui să fie consumate cu moderaţie“.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI