Anca Egorov, o badantă din Castagnole Lanze, Italia, a ajuns în atenția autorităților din Italia pentru că s-a folosit de încrederea unei pensionare pentru a pune mâna pe o moștenire impresionantă. Povestea încălcită a acestei moșteniri îmbină crima cu manipularea emoțională, iar în centrul ei se află o sumă de peste 317.000 de euro și o bătrână trimisă forțat în „exil” la Tulcea.
Povestea a început în momentul întristării doamnei Giuseppina Marcovecchio, care, într-o stare de fragilitate emoțională, a fost convinsă de badantă să părăsească Italia pentru a se „retrage în pace” la Tulcea, în România. Anca Egorov a folosit promisiuni de relaxare și recuperare pentru a o determina pe pensionară să accepte mutarea. „După moartea soțului ei, Giuseppina ar putea regăsi liniștea și să se recupereze în Tulcea”, susținea Egorov.
Realitatea, însă, era departe de aceste promisiuni. Pensionara a fost plasată într-o instituție la marginea orașului, asemănătoare unui ospiciu, apoi mutată în casa mamei badantei, unde a trăit timp de opt ani, deseori lăsată singură și fără sprijin adecvat. Acest „exil” a fost întrerupt doar în momentul în care autoritățile italiene au declanșat o anchetă.
În acest timp, Anca Egorov a profitat de situația pensionarei, reușind să obțină în mod ilegal toate bunurile acesteia. Moștenirea Giuseppinei, estimată la peste 317.000 de euro, includea mai multe terenuri într-o zonă rurală din Tulcea, o casă, un pachet de acțiuni la OMV Petrom, precum și lichidități pe care badanta le-a folosit pentru a-și cumpăra o tabaccherie într-un alt oraș italian, scrie La Stampa.
Anca Egorov a fost arestată și acuzată de circonvenționare de incapabil și spălare de bani. În iulie 2024, aceasta a fost condamnată în primă instanță la 5 ani și 6 luni de închisoare, alături de o amendă de 15.000 de euro. Instanța a impus, de asemenea, o despăgubire provizorie de 300.000 de euro pentru a restitui parțial bunurile pensionarei.
Autoritățile au demarat proceduri internaționale pentru a confisca bunurile deținute de badantă în România, pentru a facilita recuperarea patrimoniului Giuseppinei. Tribunalul din Tulcea a aprobat cererea de sechestru, considerând că nu există motive pentru a refuza aplicarea acesteia. Astfel, au fost identificate trei terenuri situate într-o localitate din comuna Nalbant, și un pachet de acțiuni la OMV Petrom, considerat valoros pentru a acoperi pierderile financiare.
Din evaluarea autorităților, valoarea acestor bunuri ar putea recupera aproximativ 82.000 de euro, la care se adaugă alte 66.000 de euro deja sechestrați în Italia, sub formă de proprietăți imobiliare.
După opt ani de „exil” și de umilință, Giuseppina Marcovecchio pare să fi regăsit o parte din liniștea pierdută. A fost o perioadă începută cu promisiuni false, continuată cu izolare și privare de drepturile sale. În fața judecătorului, aceasta a povestit cu tristețe despre zilele lungi petrecute într-un mediu străin, singură și într-un spațiu unde se simțea abandonată.
Astăzi, Giuseppina are posibilitatea să recupereze o parte din ceea ce i s-a furat, iar procesul îi oferă speranța că, în cele din urmă, justiția va triumfa. Avocatul ei, Pierpaolo Berardi, a subliniat importanța recuperării acestor bunuri nu doar pentru valoarea lor materială, ci și pentru restabilirea demnității unei femei care a fost forțată să trăiască o viață străină și umilită.
Cu toate acestea, povestea Ancăi Egorov rămâne un avertisment pentru cei care cred că pot manipula și exploata persoane vulnerabile. „Crima nu plătește, cel puțin nu întotdeauna”, iar cazul acesta este un exemplu clar încă o dată că legătura dintre încredere și manipulare nu poate rămâne nepedepsită.