De la demararea campaniei de vaccinare anti-covid, autoritățile au impus anumite reguli pentru modul de vaccinare. De altfel regulile au fost impuse de producătorii vaccinurilor și specialiștii care au făcut teste cu acestea. Conform recomandărilor și a regulilor, vaccinurile anti-covid se administrează în două doze. A doua doză este cunoscută sub denumirea de rapel. Conform regulilor de vaccinare, există o perioadă de, cel puțin, două săptămâni de la administrarea primei doze și a doua doză. Un caz atipic este și cel al unui gălățean vaccinat cu vaccinul AstraZeneca. Gălățeanul ar fi cerut rapelul mai devreme, decât era programat.
Conform autorităților locale, un gălățean s-ar fi vaccinat cu prima doză cu vaccinul AstraZeneca, conform programării inițiale. Reamintim că rapelul pentru vaccinul AstraZeneca este de 58 de zile de la prima doză. În acest context, gălățeanul nostru a mers la Centrul de Vaccinare pentru a cere rapelul mai devreme decât ar fi fost normal să îl facă, având în vedere că trebuia să plece din țară.
Gălățeanul a justificat cererea prin faptul că momentul întoarcerii în România nu ar fi coincis cu progamarea inițială de 58 de zile, ajungând mai târziu decât data programată. Conform normelor, orice român poate cere rapelul mai devreme, dacă este obligat, fără să-i fie impusă neapărat data inițială.
”Persoana respectivă a venit în centrul de vaccinare şi a solicitat să fie vaccinat cu a doua doză cu vaccinul AstraZeneca la 5 săptămâni. El a explicat că pleacă în străinătate şi vrea să facă rapelul mai devreme. Bărbatul a spus că se întoarce la 48 de săptămâni de la prima doză şi ar fi fost prea târziu.
De altfel, avea acest drept să solicite rapelul la cinci săptămâni. Potrivit prospectului pentru vaccinul AstraZeneca, a doua injecţie poate fi administrată la 4 -12 săptămâni după prima doză. Şi pe pliantele din centrul de vaccinare este scris acest lucru”, declară Prefectura Galați.
Numai că, în cazul de față a existat o problemă, care nu a mai depins de medic și nici de gălățeanul care ceruse rapelul mai devreme. Autoritățile locale au explicat care a fost problema, și anume una de soft.
Reprezentanții Prefecturii Galați au explicat situația, din punct de vedere tehnic. Conform acestora, deși avea dreptul la rapel, mai devreme decât este inițial data de vaccinare, gălățeanul nu putea pleca din țară fără adeverința de vaccinare.
De altfel asta a și fost, în cele din urmă, sitația creată. Softul care emite adeverința de vaccinare a fost programat de așa natură, încât să nu poată fi eliberată adeverința decât la data programată pentru rapel. Astfel că, deși vaccinat, nevoit să plece din țară, gălățeanul nu a mai putut pleca. Prefectura Galați a explicat situația printr-un comunicat oficial, declarând:
”Acesta este softul şi atâta timp cât softul a fost programat la opt săptămâni, înteleg că tehnic nu ai cum să generezi acel certificat mai devreme. Noi ne-am consultat cu CNCAV.
Ținem în permanenţă legătura şi cu DSP, bărbatul va primi o adeverinţă de la medicul din centrul de vaccinare care dovedeşte faptul că este vaccinat cu a doua doză. El va putea intra în posesia certificatului pe 14 aprilie”, au mai spus cei din Prefectura Galați.