Nicușor Dan, candidatul la Primăria Capitalei, susținut de USR PLUS și PNL, a dat startul campaniei electorale, joi, la miezul nopții, în Piața Victoriei, lipind primul afiș împreună cu Ludovic Orban și Dan Barna.
„Am vrut în mod special să fim alături de voluntarii noştri care au muncit în toată această precampanie şi vor munci toată campania care urmează. E foarte important efortul pe care îl fac, pentru că ei trebuie, prin discuţii de la om la om, să întoarcă minciunile pe care pe banii noştri primarii PSD le-au spus, de exemplu miliardul de euro pe fonduri europene, minciună neruşinată, când ei nu au fost în stare să atragă un ban pe proiecte noi pe care le-au propus. Am ales special Piaţa Victoriei pentru că mulţi dintre oameni au strigat aici că Piaţa Victoriei este zonă liberă de pesedism şi noi vrem să scăpăm Bucureştiul de administraţia PSD”, a declarat Nicuşor Dan, potrivit Agerpres.
Campania electorală pentru alegerile locale a început vineri și se va încheia încheia pe data de 26 septembrie, la ora 7:00. Astfel, candidații intrați în cursa pentru un fotoliu de primar sau de președinte al CJ, dar și pentru un loc în consiliile locale și județene vor încerca, în toată această perioadă, să-i convingă pe alegători să fie votați, pe data de 27 septembrie 2020.
Această campanie electorală va fi una atipică, desfășurându-se după reguli de protecție sanitară, în contextul pandemiei de coronavirus, iar organizatorii evenimentelor electorale au obligația de a lua măsuri.
Interzicerea organizării acțiunilor de campanie electorală în unități militare, dar și în școli sau universități pe perioada de desfășurare a cursurilor.
Interzicerea folosirii mesajelor sau sloganurilor cu caracter discriminatoriu sau a mesajelor de incitare la ură și intoleranță, acțiunilor de defăimare și învrăjbire religioasă sau etnică, dar și ofensa publică adusă simbolurilor religioase.
Primarii au obligația ca, până la începerea campaniei electorale să stabilească locuri speciale pentru afișe electorale și să asigure amplasarea de panouri electorale în cadrul acestora, ținând seama de numărul partidelor politice care declară că depun liste de candidați pentru funcția de primar și de președinte al consiliului județeam, dar și de candidați independenți. Locurile trebuie situate în zone frecventate de cetățeni, fără a stânjeni circulația pe drumurile publice și a celorlalte activități.
Pe un panou electoral se poate afișa un singur afiș electoral, care nu poate depăși dimensiunile de 500 mm o latură și 350 mm cealaltă latură.
Interzicerea afișelor electorale care combină culori sau alte semne grafice, astfel încât să evoce simbolurile naționale ale țării noastre ori ale altui stat.
Mandatele actualilor aleși locali, ce trebuiau să expire în iunie, au fost prelungite.
″Mandatele aflate în curs de exercitare ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc până la data de 1 noiembrie 2020″, prevede Legea 84/2020.