Ce a făcut Nicușor Dan aseară, la miezul nopții. S-a aflat totul acum, de dimineață

Ce a făcut Nicușor Dan aseară, la miezul nopții. S-a aflat totul acum, de dimineață
Ce a făcut Nicușor Dan aseară, la miezul nopții. S-a aflat totul acum, de dimineață

Nicușor Dan, candidatul la Primăria Capitalei, susținut de USR PLUS și PNL, a dat startul campaniei electorale, joi, la miezul nopții, în Piața Victoriei, lipind primul afiș împreună cu Ludovic Orban și Dan Barna.

Ce a făcut Nicușor Dan aseară, la miezul nopții

„Am vrut în mod special să fim alături de voluntarii noştri care au muncit în toată această precampanie şi vor munci toată campania care urmează. E foarte important efortul pe care îl fac, pentru că ei trebuie, prin discuţii de la om la om, să întoarcă minciunile pe care pe banii noştri primarii PSD le-au spus, de exemplu miliardul de euro pe fonduri europene, minciună neruşinată, când ei nu au fost în stare să atragă un ban pe proiecte noi pe care le-au propus. Am ales special Piaţa Victoriei pentru că mulţi dintre oameni au strigat aici că Piaţa Victoriei este zonă liberă de pesedism şi noi vrem să scăpăm Bucureştiul de administraţia PSD”, a declarat Nicuşor Dan, potrivit Agerpres.

Campania electorală pentru alegerile locale a început vineri și se va încheia încheia pe data de 26 septembrie, la ora 7:00. Astfel, candidații intrați în cursa pentru un fotoliu de primar sau de președinte al CJ, dar și pentru un loc în consiliile locale și județene vor încerca, în toată această perioadă, să-i convingă pe alegători să fie votați, pe data de 27 septembrie 2020.

Alegeri locale 2020

Această campanie electorală va fi una atipică, desfășurându-se după reguli de protecție sanitară, în contextul pandemiei de coronavirus, iar organizatorii evenimentelor electorale au obligația de a lua măsuri.

Romanii sunt așteptați la vot pe data de 27 septembrie
Romanii sunt așteptați la vot pe data de 27 septembrie

Aceste măsuri sunt:

  • Efectuarea triajului observațional și dezinfectarea mâinilor pentru cei care sosesc în spațiul unde se desfășoară evenimentele
  • Menținerea distanței fizice la evenimente, inclusiv cele desfășurate în stradă sau din ușă în ușă
  • Afișarea regulilor de acces și de protecție individuală în locuri vizibile, acolo unde se desfășoară evenimentele
  • În cazul evenientelor în spațiu închis, limitarea la maximum 20 a participanților și a durate la maximum 2 ore
  • În cazul evenimentul din aer liber, limitarea numărului de participanți la maximum 50 și delimitarea prin semne vizibile a perimetrului, dar și asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană
  • În cazul acțiunilor desfășurate pe stradă, limitarea numărului care se deplasează în grup la maximum 6
  • În cazul acțiunilor din ușă în ușă, limiarea la 2 a persoanelor care compun echipele
  • Aplicarea regulilor de igienă colectivă și individuală pentru prevenirea contaminării și răspândirii coronavirusului.
  • Purtarea măștii este obligatorie la toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente la evenimente, indiferent dacă ele se desfășoară în aer liber sau în spațiu închis.
  • În campania electorală, candidații, partidele, alianțele politice, electorale sau organizații ale cetățenilor ce aparțin minorităților naționale participante la alegeri, dar și cetățenii, au dreptul a-și exprima liber opiniile fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări, utilizarea televiziunii, radioului etc. Mijloacele folosite în campanie nu pot să contravină legii.

Ce e interzis

Interzicerea organizării acțiunilor de campanie electorală în unități militare, dar și în școli sau universități pe perioada de desfășurare a cursurilor.

Interzicerea folosirii mesajelor sau sloganurilor cu caracter discriminatoriu sau a mesajelor de incitare la ură și intoleranță, acțiunilor de defăimare și învrăjbire religioasă sau etnică, dar și ofensa publică adusă simbolurilor religioase.

Primarii au obligația ca, până la începerea campaniei electorale să stabilească locuri speciale pentru afișe electorale și să asigure amplasarea de panouri electorale în cadrul acestora, ținând seama de numărul partidelor politice care declară că depun liste de candidați pentru funcția de primar și de președinte al consiliului județeam, dar și de candidați independenți. Locurile trebuie situate în zone frecventate de cetățeni, fără a stânjeni circulația pe drumurile publice și a celorlalte activități.

Pe un panou electoral se poate afișa un singur afiș electoral, care nu poate depăși dimensiunile de 500 mm o latură și 350 mm cealaltă latură.

Interzicerea afișelor electorale care combină culori sau alte semne grafice, astfel încât să evoce simbolurile naționale ale țării noastre ori ale altui stat.

Mandatele actualilor aleși locali, ce trebuiau să expire în iunie, au fost prelungite.

″Mandatele aflate în curs de exercitare ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc până la data de 1 noiembrie 2020″⁣, prevede Legea 84/2020.