Ce a apărut pe cerul din Ucraina. Fenomenul e neobișnuit, oamenii s-au uitat minute în șir

de: Ștefan R. Apostol
03 05. 2024

Mulți au asistat cu uimire la ce a apărut pe cerul din Ucraina, iar oamenii s-au uitat minute în șir la cer, la fenomenul neobișnuit. Fenomenul nu este văzut pentru prima dată, întâmplându-se și în noiembrie anul trecut.

Fenomenul neobișnuit ce a apărut pe cerul din Ucraina

În cursul nopții de 2 spre 3 mai, conform unor relatări de pe rețelele de socializare, cerul nopții a strălucitdin nou cu lumini roșii strălucitoare, fenomenul ce a apărut pe cerul din Ucraina, și anume aurora boreală.

Cnform specialiștilor este vorba de fenomenul astronomic de aurore boreale care au putut fi văzute în regiunea Kiev și în regiunile din nord-estul Ucrainei, fenomen asociat, la modul general, cu furtuni magnetice și noi erupții solare. Specialiști mai spun că fenomenul este extrem de rar în Europa, mai ales în aceste zone.

Fenomenul neobișnuit, și în noiembrie anul trecut

În seara zilei de 5 noiembrie 2023, ucrainenii din diferite orașe au observat un fenomen rar ce a apărut pe cerul din mai multe regiuni ucrainene și din Crimeea. În unele locuri, cerul a devenit complet roșu. Iar în alte zone, strălucirea avea tonuri roz și verzi.

Motivul pentru aceasta este furtuna care a apărut pe Soare. În anumite condiții și cu o putere mare de emisie, această strălucire poate ajunge și în Ucraina.

„A avut loc o furtună geomagnetică puternică legată de bombardarea planetei noastre de către ejecția de masă coronală care a avut loc pe Soare acum câteva zile”, – scrie astronomul din Kharkiv Volodymyr Kazhanov.

În 2023, „furtuna” a durat trei zile

Potrivit previziunilor meteorologilor, furtuna geomagnetică a duray la acel moment trei zile, iar deja pe 8 noiembrie, situația cu vremea spațială s-a  îmbunătățit semnificativ. La o lună distanță, același fenomen avea să fie văzut peste Țara Galilor.

Experții explică fenomenul ciudat, spunând că, pe măsură ce lumina interacționează cu particulele din atmosferă, aceasta este ricoșată și împrăștiată, ceea ce ne permite să vedem anumite culori mai intens.

Dar un soare slab a însemnat că lumina trebuia să călătorească mai mult pentru a ajunge la noi, împrăștiind lumina albastră în altă parte și lăsându-ne cu partea mai roșie a spectrului. Iluminând diferitele niveluri de nori și combinat cu întunecarea cerului albastru, acest lucru face ca cerul să apară roz și violet.

Cu toate astea, aurora boreală poate fi văzută și în Europa, în special în această regiune numită Laponia, care se întinde atât în Suedia, cât și în Finlanda.

Dacă vrei să vezi acest spectaculos fenomen va trebui să vizitezi Laponia suedeză sau finlandeză pentru a vedea cu aurora boreală și vei avea o șansă bună de a vedea aurora luminând cerul.