Clima României a fost, în general, una lipsită de fenomene meteo extreme, dar și spectaculoase, dar se pare că lucrurile s-au schimbat, dacă ținem cont de ce a apărut pe cerul din Cluj-Napoca, localnicii crezând că nu văd bine, și recunoscând că, de fapt, fenomenul e neobișnuit.
Conform unor statistici meteo din 2023, 300 de tornade lovesc Europa în fiecare an, provocând răniri și distrugeri. Cu toate acestea, aproape nimeni nu știe că ele există. Tornadele și uraganele sunt adesea folosite ca sinonime, dar în realitate, aceste două fenomene sunt extrem de diferite.
Pentru început, un uragan poate ajunge să aibă un diametru de câteva sute de kilometri, iar, conform datelor, cea mai largă tornadă înregistrată vreodată a fost tornada El Reno din Oklahoma, SUA, măsurând 4,2 km în diametru. În afară de asta, viteza vântului poate deveni mult mai mare în timpul evenimentelor tornadice.
Deși cerul României nu ar trebui să aibă asemenea fenomene, în ultimii ani au fost semnalate din ce în ce mai multe asemena fenomene, precum este tornada de anul trecut din iulie 2023, precum și ceea ce a apărut pe cerul din Cluj-Napoca, pe data de 5 aprilie a.c.
Conform celor de la Meteoplus, cei care au și postat imaginile pe Facebook, fenomenul a apărut instant pe cerul orașului transilvănean, iar localnicii au crezut că nu văd bine, având în vedere că fenomenul e neobișnuit pentru zona noastră.
Dar, deși inițial s-a crezut că ar fi un început de tornadă, unii internauți au explicat că de fapt, această formațiune de nori este „un cumulonimbus tânăr”:
„E un cumulonimbus tânăr, care din ce se vede din poză nu a apucat să ajungă la starea mătură de capillatus, aflat în momentul fotografiei undeva la finalul etapei de towering.
Iar turnuleţul… „tornadă” aia e de fapt (şi aici trebuie să dau credit fotografului pentru că a fost acolo la momentul potrivit) este coloana convectivă de aer care îl formează.
Într-adevăr are şi un accesoriu arcuş bine definit la baza ceea ce indică şi prezenţa unui updraft destul de susţinut.”, a explicat unul din cei care au comentat la pozele publicate pe Facebook.
Genul acesta de nori nu sunt fenomene rare, ele apar relativ des, iar în explicația specialiștilor, norii Cumulonimbus sunt asociați cu fenomene meteorologice extreme, cum ar fi ploi torențiale puternice, furtuni cu grindină, fulgere și chiar tornade. Fenomenul, la fel de spectaculos, precum ”Scara spre cer”, poate crea apanică, dar, conform specialiștilor, nu este întotdeauna atât de periculos, pe cât pare.
Celulele individuale de cumulonimbus se disipă de obicei într-o oră după ce încep să cadă averse, ceea ce face ca ploile să fie de scurtă durată și puternice.