Și în România, uneori, se produce un fenomen spectaculos, Efectul Gloria. În Munții Bucegi este un fenomen care apare foarte rar. Mai des întâlnit este pe vârful Brocken, din munții Harz.
Specialiștii spun că Efectul Gloria este cunoscut și sub denumiriea de ”Spectru Brocken”. Este un fenomen meteorologic care apare ca urmare a difracției luminii în nori sau în picăturile de ceață. Acestea apar atunci când o sursă puternică de lumină este în spatele tău și norii reflectă lumina înapoi spre tine. Fenomenul ar fi fost depistat prima dată în Germania, pe vârful Brocken, din munții Harz, de altfel de aici și denumirea generală a fenomenului.
Efectul Gloria, de fapt este o umbră aparent foarte mărită a celui care se află cu spatele la lumina soarelui reflectată în ceață sau nori. De obice apare sub nivelul unui vârf sau creastă. Umbra ajunge să fie înconjurată de franjuri de culoarea curcubeului rezultate din difracția luminii.
Efectul este o iluzie spectaculoasă, ce merită imortalizată pe peliculă sau cu o cameră foto. Percepția adâncimii este modificată de ceață. Astfel determină umbra să pară mai îndepărtată și să fie interpretată ca fiind mai mare decât în mod normal. În Munții Bucegi, Efectul Gloria este mult mai rar decât în alte părți ale lumii, dar asta nu îi scade din spectaculozitate.
Efectul Gloria a putut fi observat peste tot în lume, din Germania și până în cele mai îndepărtate colțuri ale Terrei. Mai ales acolo unde există vârfuri de munte, dar asta nu este o regulă. De exemplu, în Marea Britanie, efectul este considerat ar fi un Big Foot scoțian.
Se spunea că se apropie de norul gri care se schimbă pe al doilea cel mai înalt munte din Marea Britanie. Pe teritoriul britanic fenomenul a putut fi observat prima dată în anii 1920.
Termenul Brocken își are originea în Germania. Brocken este cel mai înalt vârf din Munții Harz. Vârful Brocken este acoperit cu nori sau ceață timp de 300 de zile pe an, și este învelit în vechi superstiții și basme care implică vrăjitoare.
Specialiștii spun că fenomenul nu este unul exclusivist pentru vârfurile muntoase, el poate apare, în aceleași condiții meteo, și în alte zone. De exemplu, fenomenul a putut fi observat pe luciul apei, de pe celebrul pod Golden Gate Bridge, în Statele Unite ale Americii.
Într-o eră mai superstițioasă, este ușor de înțeles de ce oamenii ar putea interpreta aceste inele colorate altfel decât ceea ce sunt. Dar, ca de obicei, anumite lucruri pot fi explicate științific. Și în cazul acestui fenomen, Efectul Gloria, sau spectrul Brocken, există explicații cât se poate de valabile.