Gripa aviară, într-o fermă de rațe. Cât de mare e pericolul pentru România

Gripa aviară, într-o fermă de rațe. Cât de mare e pericolul pentru România

Gripa aviară a ajuns într-o fermă de rațe din centrul Bulgariei, anunță Agenția pentru Siguranța Alimentelor (BFSA) din țara vecină.

Oficialii agenției de la Sofia spun că ferma se află în satul Lisets, la aproximativ 125 km nord-est de Sofia. Toate rațele din fermă vor fi sacrificate pentru ca gripa să nu se răspândească.

Bulgaria are confirmate numeroase focare de gripă aviară, în special în cazul găinilor, dar în ultimul an au fost raportate mai multe îmbolnăviri în fermele de rațe.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor  a recomandat celor 180 de țări membre – inclusiv României –  să sporească măsurile de protecție la ferme și în privința comerţului cu păsări pentru a izola virusul gripei aviare.

Gripa aviară afectează mai multe ferme de rațe din Bulgaria

În octombrie 2018 erau sacrificate toate rațele din două sate bulgare, Malevo și Garbanovo din regiunea Haskovo, din sudul Bulgariei.

Agenţia pentru Siguranţa Alimentelor din Bulgaria (BFSA) a confirmat că toate păsările au fost eutanasiate.

Tot atunci  a fost instituită o zonă de protecţie de trei kilometri şi o zonă de supraveghere de 10 kilometri în jurul celor două sate. În zona vizată a fost interzisă comercializarea şi transportul păsărilor domestice, sălbatice şi a ouălor.

În aceeași lună autorităţile bulgare anunțau că au sacrificat 100.000 de pui şi 16.000 de raţe după ce un alt focar de gripă aviară a fost descoperit în sudul țării.