Cauza morții președintelui Tanzaniei. John Magufuli avea 61 de ani: ”A avut această boală 10 ani”

Cauza morții președintelui Tanzaniei. John Magufuli avea 61 de ani: ”A avut această boală 10 ani”
Cauza decesului lui John Magufuli

În vârstă de 61 de ani, președintele Tanzaniei, care era poreclit și ”buldozerul”, a murit din cauza unei insuficiențe cardiace, după mai multe săptămâni de speculații că ar fi fost infectat cu noul coronavirus.

Cauza morții președintelui Tanzaniei. John Magufuli avea 61 de ani

Președintele Tanzaniei fusese implicat în mai multe controverse legate de pandemie. Anunțul decesului a fost făcut miercuri, de către vicepreședintele Samia Suluhu Hassan. Până în prezent existau speculații potrivit cărora președintele era infectat cu coronavirus. Acesta nu mai fusese văzut în public de la sfârșitul lunii februarie, notează DW.

„Iubitul nostru preşedinte a trecut în nefiinţă la ora 6, în această seară”, a declarat Suluhu. ”Este o veste tristă. Preşedintele a avut această boală în ultimii 10 ani” , a mai continuat vicepreşedintele.

Ea a mai spus că regretatul preşedinte a murit la un spital din Dar es Salaam, care este cel mai mare oraş din Tanzania. După anunţarea morţii lui, liderul opoziţiei, pe nume Zitto Kabwe, a menționat că a vorbit cu vicepreşedintele ca să-și prezenta condoleanţele.

”Națiunea își va aminti de el pentru contribuția pe care a avut-o la dezvoltarea țării noastre”, a declarat el într-un comunicat pe Twitter.

Cine a fost Magufuli

Născut la data 29 octombrie 1959, Magufuli şi-a obţinut masteratul şi doctoratul de la Universitatea din Dar es Salaam în 1994, respectiv 2009. După o scurtă vreme în care acesta a predat la Şcoala Gimnazială Sengerema şi apoi a fost chimist industrial, Magufuli a optat pentru politică, devenind membru al partidului Chama Cha Mapinduzi (CCM). De când a s-a declarat pandemia de coronavirus, în martie 2020, Magufuli a negat gravitatea acestei boli. Mai mult decât atât, el a susținut, fără dovezi, că vaccinurile sunt periculoase, sugerând ca oamenii să se roage și să inhaleze abur din plante.

În pofida numeroaselor solicitări ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tanzania nu a publicat însă nicio statistică în ce privește cazurile din luna mai, când a înregistrat 509 de infecţii. De asemenea, nu există un program de testare cunoscut, iar oficialilor din domeniul sănătăţii li s-a interzis să mai menţioneze virusul.

În săptămâna ce a trecut, un lider al opoziţiei spunea că Magufuli ar fi internat în stare gravă într-un spital din Kenya, după ce s-ar fi infectat cu noul coronavirus. Apoi, patru persoane au fost arestate de poliţia din Tanzania sub suspiciunea că ei ar fi răspândit pe rețelele de socializare zvonuri conform cărora președintele John Magufuli este bolnav. Oficialii guvernului au negat atunci informațiile, iar vicepreședintele Samia Suluhu Hassan a spus că președintele muncește din greu. Vicepreşedintele a mai spus și că Magufuli a murit într-un spital din Dar es Salaam, Tanzania.