După cinci zile de atacuri crunte ale armatei rusești, forțele armate ucrainene împreună cu președintele Volodimir Zelenski reușesc să opună eroic rezistență, demonstrând curaj și controlul pe care îl dețin încă asupra țări. În cursul serii de duminică, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a exprimat dorința aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, declarând totodată că „ucrainenii sunt de-ai noștri”.
În cursul nopții de duminică spre luni, serviciul de stat pentru comunicaţii speciale şi protecţia informaţiilor a anunțat că au fost auzite explozii în capitala ucraineană Kiev şi în Harkov, potrivit Reuters.
După ce a demonstrat întregii lumi că este un erou, apărându-și țara cu riscul propriei vieți, Volodimir Zelenski a transmis sâmbătă un mesaj pe Twitter în care insistă cu privire la luarea unei decizi legate de aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.
„Este un moment crucial să închidem pentru totdeauna discuţia de lungă durată şi să decidem cu privire la apartenenţa Ucrainei la #UE”, a postat preşedintele Zelenski pe Twitter.
În noaptea de duminică spre luni, președinta Comisiei Europene s-a arătat în favoarea acestei aderări, explicând că între Uniunea Europeană și Ucraina există deja mai multe domenii de cooperare.
„Într-adevăr, de-a lungul timpului, au ţinut de noi. Sunt de-ai noştri şi dorim ca ei să intre” în Uniunea Europeană, a dezvăluit Ursula von der Leyen unui reporter Euronews, întrebată despre aderarea Kievului.
În cursul zilei de luni, Consiliul de Securitate al ONU va avea o sesiunea specială de urgență pentru a discuta despre problema Ucrainei în Adunarea Generală a ONU. De altfel, este pentru prima dată după 1982 când este organizată de urgență o sesiune extraordinară a Adunării Generale a ONU și a 11 oară, începând cu 1950.
În urmă cu 40 de ani, sesiunea extraordinară de urgență a ONU a fost convocată pentru a dezbate situația din teritoriile arabe ocupate în zona Înălțimilor Golan.
Deși rezoluțiile Adunării Generale nu sunt obligatorii, ele au greutate politică și o importanță aparte pentru că în acest mod, Statele Unite și aliații privesc această acțiune ca pe o șansă de a demonstra Rusiei că este izolată din cauza invaziei asupra Ucrainei, potrivit Reuters.
În 2014, după anexarea Crimeei de către Rusia, 100 de țări au votat în favoarea unei rezoluții prin care a fost declarat invalid referendumul privind statutul Crimeei.
„Orice încercare de a ocoli poziția Federației Ruse, orice încercare de a nu o lua în considerare, subminează însăși fundamentul Cartei ONU”, a transmis ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, pe tema votului din Consiliul de Securitate.
De asemenea, luni după-amiază, la solicitarea Franței, va avea loc o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU care va discuta despre probleme umanitare din Ucraina. Reuniunea va începe la ora locală 15:00 (20:00 GMT, 22:00, ora României). Întâlnirea va marca cea de-a 5-a reuniune a Consiliului de Securitate pe tema Ucrainei din ultima săptămână.