Situația economică în România nu arată prea bine, iar majoritatea românilor nu rămân cu bani la sfârșit de lună. O mică parte economisesc, însă și aceștia sunt din ce în ce mai puțini și economisesc sume mai mici de bani.
În jur de 39% din români rămân fără bani la sfârșitul lunii, potrivit unui studiu realizat de Ipsos pentru ING Bank. Pe de cealaltă parte, doar 28% economisesc, însă mai puțin. Alții s-au oprit de tot din economisire din cauza prețurilor crescute în ultima vreme.
„Studiul realizat în parteneriat cu cei de la Ipsos ne arată că românii au tendința să intre în economiile lor pentru a face față cheltuielilor curente. De asemenea, studiul ne indică o încetinire a numărului de clienți care încep să economisescă deși ne aflăm sub media europeană la acest capitol. Pe de-o parte, românii au nevoie de instrumente de economisire care să fie motivante, flexibile și ușor de accesat”, spune Roxana Petria, Tribe Lead Customer Engagement ING Bank.
De asemenea, 16% dintre români spun că au fost nevoiți să scoată bani din unul sau mai multe conturi de economii în ultimul an. Sănătatea financiară a românilor a fost grav afectată din cauza inflației. Totodată, 34% din români sunt de părere că situația se va înrăutăți în următoarele 12 luni, iar 36% spun că situația lor va rămâne aceeași.
Agenții economici din România care au primit sprijin financiar în timpul pandemiei vor fi nevoiți să returneze banii, potrivit Ministrului Antreprenoriatului și Turismului. Constantin Daniel Cadariu spune că peste 7.000 de agenți economici nu au depus rapoartele de progres și riscă să piardă banii dacă nu le depun până pe 30 aprilie.
“Avem o situaţie specială cu Măsura 1 şi 2. Se ştie şi s-a reclamat şi s-a discutat în spaţiul public că în cazul Măsurii 1 aproximativ 3.000 de beneficiari din, cred, 17.500, iar la Măsura 2, trei mii şi trei sute de beneficiari din cei aproape 17.000 au fost puşi în situaţia de a fi notificaţi de către minister pentru a returna banii, pentru un motiv prevăzut în contractul de finanţare şi în Ordonanţa care a stat la bază: faptul că nu au depus acele rapoarte de progres în termenele prevăzute.
Era un termen de decădere de 90 de zile la Măsura 1, de 180 de zile … aveau timp să facă lucrul ăsta, nu l-au făcut. Iar la Măsura 2, toţi agenţii economici au apelat la consultanţi. Stau să mă întreb: cum şi-au făcut treaba consultanţii până la capăt?”, a declarat Daniel Cadariu, marţi seară, la TVR, potrivit news.ro.
Ministrul a mai precizat că termenele de depunere a rapoartelor de progres au fost prelungite până la finalul lunii aprilie. Având în vedere acest lucru, a făcut apel la firmele respective să depună rapoartele, în caz contrar vor fi nevoite să returneze ajutorul financiar primit.